Derbi kola u Mostaru, zanimljivo na Grbavici i Tušnju

13. kolo Premijer lige BiH

Derbi kola u Mostaru, zanimljivo na Grbavici i Tušnju

Nakon što su sredinom sedmice odigrane prve utakmice 1/8 finala Kupa BiH, bh. klubovi se vraćaju ligaškim obavezama. Pred nama je 13. kolo Premijer lige BiH koje se igra ovog vikenda, a danas je na rasporedu pet od šest utakmica ovog kola.

Derbi kola igra se Pod Bijelim brijegom, gdje će Zrinjski ugostiti Sarajevo. Lider na tabeli ima osam bodova prednosti u odnosu na današnjeg rivala, kojeg Plemići smatraju najvećim rivalom za titulu prvaka, pa bi s eventualnom pobjedom došli do +11 što bi bila zaista velika prednost. S druge strane, Sarajevo bi pobjedom "zakuhalo" situaciju na vrhu tabele, pa nema sumnje da će obje ekipe imati ogroman motiv Pod Bijelim brijegom.

Zrinjski je u posljednjih nekoliko godina najuspješniji domaćin u Premijer ligi, ali ako mu neki protivnik ne odgovara, onda je to Sarajevo. Plemići su posljednji put na svom terenu savladali ekipu s Koševa još u martu 2011. godine, a posljednjih pet ligaških duela u Mostaru završeno je neriješenim rezultatom.

Na Grbavici se u okviru malog sarajevskog derbija sastaju Željezničar i Olimpic. Brojne turbulencije pratile su tim sa Otoke pred ovaj meč čije je odigravanje u jednom trenutku čak bilo pod velikim znakom pitanja zbog najavljenog štrajka fudbalera. Ipak, fudbaleri i rukovodstvo Olimpica su uspjeli pronaći zajednički jezik i to uz pomoć Sindikata profesionalnih fudbalera, pa će nekadašnji osvajač Kupa BiH na Grbavicu istrčati u najjačem sastavu s kojim trenutno raspolaže.

Bez obzira na to, jasno je da uloga favorita pripada Željezničaru koji tradicionalno pobjeđuje Olimpic. Plavi bi s pobjedom u današnjem duelu definitivno učvrstili svoje mjesto u gornjem dijelu tabele, a Slavko Petrović je pred utakmicu izjavio da ga zanimaju samo tri boda.

Zanimljivo će biti i u Tuzli, gdje se sastaju Sloboda i Široki Brijeg, što je još jedan derbi ovog kola. Ova dva tima su prije nekoliko dana također na Tušnju odmjerili snage u okviru Kupa BiH, a Sloboda je slavila sa 1:0. Vlado Jagodić i njegovi fudbaleri priželjkuju isti epilog, ali će se nešto pitati i gosti koji će biti oslabljeni neigranjem Wagnera.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Krupa će svoju sedmu pobjedu u sezoni tražiti u domaćem susretu sa Metallegheom, dok će Mladost dočekati Vitez. Posljednju utakmicu ovog kola u nedjelju igraju Čelik i Radnik, što je također meč koji bi mogao biti rezultatski neizvjestan iako uloga favorita pripada gostima iz Bijeljine.

Utakmice u Krupi na Vrbasu, Doboju kod Kaknja i Tuzli igraju se danas s početkom u 15 sati, dok je meč u Mostaru zakazan za 16 sati. U večernjem terminu (19:00) se na Grbavici sastaju Željezničar i Olimpic. Jedini meč u nedjelju se igra u Zenici od 15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi