Hrvatska je Grčkoj oduzela sve što smo joj mi poklonili

Nezgodni? Kako kome

Hrvatska je Grčkoj oduzela sve što smo joj mi poklonili

Grčka je vjerovatno najspecifičnija reprezentacija na svijetu. Jedini je bivši prvak Evrope koji nikada u historiji nije bio svjetska velesila, pa čak ni te 2004. godine, a o vremenu prije i poslije toga suvišno je trošiti riječi.

Sretni i nezgodni

Ipak, ti sretni i nezgodni Grci, kako ih naš narod često voli nazvati, vječito su bili ekipa koja je svima tvrd orah i to ne zbog svoje snage, već zbog antifudbala koji propagiraju otkako su čuli za fudbalsku loptu.

Grci gaje jedan ružan stil koji se nikome ne sviđa, na terenu su prgavi i često ratoborni, ali ih nikada nije bilo briga za to šta će drugi reći. Mnoge su se ekipe na osnovu toga provlačile, ni Atletico Madrid ne igra lijepo pa je u posljednje četiri godine dva puta igrao finale Lige prvaka. Ali je Atletico gubio. Samo su ti Grci na istu foru uspjeli doći do kraja i osvojiti pehar. Baš to je ta specifičnost iz prve rečenice. 

Pomiješali smo ih sa Brazilom

Oni su naši stari poznanici zbog vrlo bogatog, ali pretežno neuspješnog historijata međusobnih duela. Nezgodni su nam bili Grci i u ovim i u nekim prijašnjim kvalifikacijama, ali smo ih jednom uspjeli nekako nadmudriti. Tada smo završili ispred njih i odmah zaigrali na Svjetskom prvenstvu, na koje ćemo se ko zna kada ponovo plasirati. Jednom budeš ispred Grčke i odmah si ispisao historiju.

Sudbina je htjela da se u ovim kvalifikacijama ponovo nadmećemo sa reprezentacijom koju su nam mnogi predstavili kao da je riječ o Brazilu. Nismo mi velesila, da se odmah razumijemo, ali da smo bolji od Grčke - jesmo. I sami smo krivi što to nismo znali iskoristiti.

Čak i sa dva remija u Atini i Zenici trebali smo biti ispred njih, ali nam je bilo draže da na desetak minuta prestanemo igrati fudbal, pobijedimo sami sebe i poguramo Grke prema doigravanju u koje su zalutali. U Nikoziji, na vrućem Kipru.

Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

I kako to uvijek biva, ko dobije na mostu, izgubi na ćupriji. Grci su od nas dobili poklon, a onda su došli Hrvati i izbili im ga iz ruku. Večeras smo na Maksimiru mogli vidjeti da ti Grci baš i nisu toliki bauk, primili su četiri gola a mogli su još više i teško da će u revanšu biti nešto drukčije. Ako i bude, šanse da će Grčka pobijediti Hrvatsku sa tri razlike su u domenu naučne fantastike, jer oni su toliko jedva dali i Gibraltaru prije mjesec dana. 

I bilo nam je teško gledati kako Hrvatska rastavlja Grčku na proste faktore, samo zato što smo sada postali još svjesniji kakvu smo glupost napravili. Nije to sporno, Hrvatska je svjetski tim koji je barem duplo bolji od našeg i komšijama od srca čestitamo na velikoj pobjedi, ali možemo samo da se dobro zapitamo zašto smo Grcima uopšte dozvolili da dođu do Maksimira. Naš neuspjeh je večeras dobio novu dimenziju i još je veći nego što smo mislili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti