Huligani rade što god požele jer ih ionako niko ne kažnjava

Šuti i trpi

Huligani rade što god požele jer ih ionako niko ne kažnjava

E. Škorić

Da je ovo uređena i normalna država, sada bismo pisali o hapšenju huligana. No, o tome ne možemo pisati pošto sve i jedan navijački incident, kao i obično, prođe nekažnjeno ili se pak akteri istih kazne tako da već naredni vikend na stadionu prave stvari zbog kojih su jučer bili blago kažnjeni.

Trebao je to biti praznik nogometa. Duel mostrarskih timova, bez obzira na njegovo značenje, pozicije na tabeli, bez obzira na vrijeme, uvijek su nešto što se s nestrpljenjem očekujemo i što privlači veliku pozornost javnosti.

Velež i Zrinjski su klubovi koji se svake godine bore za prestižnu nagradu - za titulu gradskog derbija. Titula nekad značajnija od bilo koje druge. Oni koji žive u Mostaru, navijaju za jedan ili drugi klub, znaju da je tako.

Ono što je nemoguće da se dogodi je da utakmica ovih timova protekne mirno, bez incidenata, bez prekida. Srećom, u posljednje vrijeme nema teže ili lakše povrijeđenih osoba, manje je mržnje (donekle) prisutno na terenima, ali svejedno se dešavaju stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju.

Današnji meč, revanš četvrtfinala Kupa BiH, nije završen. Zrinjski je bio bolji od Veleža i imao je 2:0, a baš kada je Stevo Nikolić postigao drugi gol, grupa huligana utrčala je na travnjak stadiona u Vrapčićima. Igrači Zrinjskog potrčali su prema svlačionicama, policija je u tim trenucima imala posla. 

A onda su igrači Veleža morali na raport kod navijača. Zvuči poznato, nisu ni prvi, a ni posljednji igrači koji nakon poraza se moraju pravdati navijačima. Tužni i razočarani su slušali psovke i uvrede, a prema njima su čak letjeli i razni predmeti, baklje… Ništa im drugo nije preostalo nego da krenu prema svlačionicama. 

Huligani prekidaju utakmice, vrijeđaju i gađaju protivničke, a evo sada i svoje igrače, te vode glavnu riječ još uvijek. Da je pravde, da je uređene države, sve i jedan bi noć proveli u lokalnom zatvoru, a narednih 50 godina ne bi imali pravo da uđu na neki sportski teren. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

No, oni će imati ponovo pravo da prisustvuju bilo kojem sportskom događaju, da gađaju, vrijeđaju i upadaju u terene. Istina, postaje dosadno, čitate o tome 10 godina, ali zar nije vrijeme da se krenu kažnjavati oni koji nam uništavaju sport i zar nije vrijeme da mediji takve konačno počnu nazivati pravim imenima. 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti