Rahimić gost Džeki i Misimoviću

Liga prvaka

Rahimić gost Džeki i Misimoviću

Edmir Škorić

Večeras su na rasporedu toliko čekane utakmice prvog kola grupne faze Lige prvaka. Odigrat će se osam susreta u okivru grupe A,B,C i D, dok će preostale grupe svoje mečeve odigrati sutra.

Konačno je došao i taj dan, dan kada kreće nova sezona najelitnijeg klubskog takmičenja. Ukupno 32 kluba raspoređena u osam grupa (po četiri tima u svakoj) započet će misiju plasmana u osminu finala natjecanja i tako dočekati evropsko proljeće.

Zmajevi večeras i sutra u akciji

Ove sezone konačno ćemo na pozornici elite gledati i nekoliko naših reprezentativaca. Tako će Edin Džeko i Zvjedan Misimović nastupati za Wolfsburg u istoj grupi gdje se nalazi CSKA Moskva Elvira Rahimića. Naši reprezentativci će igrati protiv Manchester Uniteda i Bešiktaša. U grupi A predstavljat će nas bivši reprezentativac Hasan Salihamidžić, njegova Stara dama natječe se zajedno s Bayernom, Bordeauxom i Maccabi Haifom. Glasgow Rangers Saše Papca svoju prvu utakmicu igra sutra i to protiv Stuttgarta.

Oslabljeni Juve dočekuje Bordeaux, nema ni Salihamidžića

Minhenski Bayern i torinski Juventus, bez sumnje, glavni su favoriti u prvoj grupi. No, tu je i prvak Francuske Boredaux, ali i uvijek neugodna izraelska Maccabi Haifa. Na Delle Alpiju Juventus će večeras igrati sa Bordeauxom. Biti će to jedan uistinu zanimljiv ali i meč u kojem je sve moguće. Zbog povreda Ćiro Ferrara neće moći računati na glavne igrače sredine terena Brazilca Diega i kapitena Alessandro Del Piera. Da bi vezni red još dodatno bio oslabljen potrudila se povreda Mohameda Sissoka. Ni naš internacionalac Hasan Salihamidžić neće biti u kombinaciji za ogled s Francuzima, kao ni Čeh Zdenek Grygera. Zbog suspenzije Giorgio Chiellini će utakmicu ogledati sa tribina torinskog stadiona. No, Juventusov stručni štab može radovati informacija da se u sastav vraća Jonathan Zebina.

Nešto lakši zadatak na otvaranju najelitnijeg klubskog takmičenja ima Bayern. Bavarci će gostovati kod Maccabi Haife u Tel Avivu, a trener Van Gaal poštedio je napadača Miroslava Klosea koji nije stoposto spreman. Ipak, imaju u Bayernu Robbena, Riberyja, Gomeza, Olića i sigurno da se Izraelci neće provesti ako Nijemci nastave tamo gdje su stali ovog vikenda.

Grupa A:
Juventus - Bordeaux
Maccabi Haifa - Bayern M.

Misimović i Džeko će ugostiti Rahimića

Našoj javnosti sigurno će najzanimljivija biti druga grupa. Tamo će sutra, nadamo se, blistati Džeko i Misimović u redovima Wolfsburga, te Rahimić u dresu moskosvkog CSKA. Upravo će Wolfsburg i CSKA igrati prvu utakmicu. U gradu automobila nadaju se konačnom pobjedničkom mentalitetu. Podsjetimo, Vukovi nisu ni blizu one ekipe koja je prošle sezone, istina predvođena Magathom, dosegla do naslova prvaka Njemačke. I Džeko i Misimović bi, bar kako je Veh najavio, trebali biti u sastavu protiv Rusa. Očekujemo da Rahimić bude u kombinaciji gostiju, ali se i nadamo dobroj predstavi našeg defanzivca. Bar upola onakvoj kakvu je pružio protiv Turske u Zenici. No, reprezentacija je, pak, druga priča.

Veliki Manchester United gostuje kod turskog Bešiktaša. Na BJK Inonu stadionu u Istanbulu sigurno neće biti nimalo lako izabranicima Sir Alex Fergusona. Favoriti svakako jesu, ali Besiktas je dovoljno iskusan da pomrsi račune i najvećima. Izvrsni Rustu Rečber na golu potrudit će se da zaustavi Rooneya, Owena, Nanija i ekipu. A, napad će predvoditi Nihat Kahveči kojeg Vragovi odlično poznaju iz vremena dok je ovaj igrao u dresu Villarreala.

Grupa B:
Wolfsburg - CSKA M.
Bešiktaš - Manchester United

Gostovanja Milana i Reala na samom startu

Sigurno jedna od najzanimljivijih skupina jeste ona gdje su zajedno Real Madrid, Milan i Marseille. Tek švicarski Zurich slovi za autsajdera, iako danas nema malih ekipa i svi su na svoj način dovoljno spremni da iznenade velikane. Već večeras Švicarci imaju priliku i to protiv Reala na svom stadionu. Tim koji vrijedi mnogo mnogo više od Zuricha je, dakako, favorit po svim pitanjima. No, ne treba ni domaću momčad prerano otpisati.

Mnogo zanimljivija trebala bi biti utakmica u Marseilleu gdje se sastaju istoimeni domaćin i italijanski Milan. Rossoneri ove sezone igraju katastrofalno, i ako se dan poznaje po jutru, odnosno šampionat po prvih nekoliko kola, Italijani se ove sezone neće provesti. Marseille je tim koji je godinama u vrhu Le Championnata, a kada u sastavu imate Gabriel Heinzea, Taiwa, Diawaru, Brandaoa, Nianga, Morientesam Ben Arfu, Cheyroua i Hiltona sigurno je kako vas moraju poštovati. Tako će i Leonardo sa dosta respekta izvesti svoje Rossonere večeras na Veledrome, gdje je uvijek veličanstvena atmosfera kada igraju igrači u bijelome ili plavom (ovisno koje dresove nosi Marseille). Vjeruje se kako bi Ronaldinho mogao ostati na klupi sa druge strane, a šansu bi mogao dobiti Milanovo pojačanje napadač Klaas Jan Huntelaar. Oba tima do sada su imali zapaženu ulogu u ovom takmičenju.

Grupa C:
Zurich - Real Madrid
Marseille - AC Milan

Uvijek neugodni Porto gost Chelseaju

U grupi D natječu se Chelsea kao glavni favorit, Porto i Atletico Madrid kao klubovi koji će pokušati uz Londožane ukrcati se u osminu finala, te Apoel kao tim na kojem gore navedeni planiraju sve bodove.
Priliku da "pokupi" bodove prvi će imati Atletico Madrid koji će ugostiti APOEL iz Nikozije. Dakako, u prijestolnici Madrida očekuju prva tri boda, mada nikad ne treba otpisati ekipe kao što je Apoel, vjerovatno će dati 200%  svoje snage da debituju povoljnim rezultatom.

Na Stamford Bridgeu Chelsea će biti domaćin Portu. Ova utakmica prijenos je na TV-u, no ne i bez razloga. Ancelottijevi puleni igraju briljantno, to pokazuju i nastupima u Premiershipu. Tako je posljednji u nizu pao Stoke City (1:2). Ipak, opravdanje je čuvanje igrača za večerašnji meč. Porto, jedna zanimljiva ekipa, stalno mijenja svoj igrački kadar ali uvijek pravi probleme svim svojim protivnicima i uvijek napravi više nego se od njih očekuje. Tako će biti i ovaj put.

Grupa D:
Chelsea - Porto
Atletico Madrid - APOEL

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.