Prokletstvo fudbala Zmajevi osjetili na svojim leđima

Bolji u fudbalu ne pobjeđuje uvijek

Prokletstvo fudbala Zmajevi osjetili na svojim leđima

Adnan Beganović

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Nema mjesta na zemaljskoj kugli na kojem se fudbal ne igra ili ne prati, a zbog "njegovog veličanstva fudbala" čak su započinjani ratovi, a često se znalo desiti da se zbog poraza svojih ljubimaca navijači podignu ruku na sebe.

Kratkotrajni sukom između Salvadora i Hondurasa u svijetu poznat kao "fudbalski rat" desio se zbog ekonomske situacije, odnosno pitanja imigracije iz Salvadora u Honduras, a počeo je masovnim neredima na tribinama tokom kvalifikacijskog susreta dvije selekcije.

Vođeni su ratovi, pisane su knjige, snimani su filmovi, rađale su se ljubavi. Sve zbog fudbala. Međutim, fudbal je možda i jedan od "najnepoštenijih" sportova. U košarci, rukometu, odbojci i ostalim popularnim sportovima bolji će gotovo uvijek pobijediti, dok u fudbalu to nije tako.

Na svojoj koži svojevrsno proklestvo fudbala sinoć su na Karaiskakis stadionu osjetili Zmajevi. Iako su izabranici Mehmeda Baždarevića bili bolji od domaće selekcije većim dijelom susreta nisu uspjeli slaviti.

U posljednjim momentima susreta izabranici Michaela Skibbea su postigli pogodak, te su tako stigli do za njih s obzirom na prikazano, velikog boda. Upravo zbog toga, odnosno dosta sličnih situacija u prošlosti fudbal i jeste najzanimljiviji sport i najvažnija sporedna stvar na svijetu, no u isto vrijeme je i nepošten.

Selektor Mehmed Baždarević i njegov tim fenomenalno su pripremili utakmicu. Izanalizirali su grčku igru do sitnih detalja i iako su uoči duela govorili da su zadovoljni bodom na teren je izašla postava koja će "ganjati" tri boda. U prvom dijelu Zmajevi su izgledali sjajno, tražili su igru, posjed lopte, za razliku od Helena koji su se uglavnom orijentisali na čuvanje svoje mreže, te su dugim loptama pokušavali ugroziti naš gol. Takva igra Mešinim izabranicima se isplatila kada je Pjanić majstorski izveo slobodni udarac iz kojeg smo došli do prednosti i to nakon nekoliko propuštenih izglednih situacija za postizanje gola.

U drugom dijelu ništa novo, odnosno Grci su krenuli nešto otvorenije i u par navrata su zaprijetili, no nisu uspjeli stvoriti neki ozbiljniji pritisak na naš gol. Džeko, Pjanić i društvo su konce igre držali u svojim rukama, a kako se bližio kraj tako je i bilo jasno da će Zmajevi imati priliku dokrajčiti razbijenu grčku vojsku. Pjanić i Ibišević su imali kolosalne prilike za stavljanje tačke na "i", no na našu žalost nisu uspjeli. U samom finišu, tačnije u sudijskoj nadoknadi u par navrata su izabranici Mehmeda Baždarevića iz kontranapada mogli možda i riješiti susret, no odlučili su se za "krađu" vremena i to nas je na kraju koštalo.

I onda, kako to najčešće i biva u fudbalu, iz naoko bezopasne situacije lopta dolazi do Cavellasa sa 20-ak metara hirurški poreciznim udarcem baca u očaj Zmajeve. U posljednje vrijeme možda i najboljih 90 minuta bačeno je niz vjetar, a iako bismo prije utakmice objeručke prihvatili bod, sinoć smo izgubili dva. Božica Fortuna nam je okrenula leđa.

I kako to biva u zemlji koja ima više fudbalskih stručnjaka nego stanovnika, traži se krivac. Zamjera se Džeki što je nasjeo na provokaciju, Pjaniću što je promašio kolosalnu priliku, Baždareviću što umjesto Bičakčića nije u igru uveo Miličevića, sudiji što malo prije pogotka nije dosudio prekršaj u našu korist. A, stvar je jasna, bez tri boda smo ostali zbog svojevrsnog prokletstva fudbala, jednog od rijetkih sportova u kojima uvijek ne pobjeđuje bolji.



Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi