Sarajevo 16 godina čeka na pobjedu u Zenici

U susret derbiju na Bilinom Polju

Sarajevo 16 godina čeka na pobjedu u Zenici

D. Kurbegović

Nogometaši Čelika i Sarajeva u nedjelju će u okviru 2.kola Premijer lige odigrati derbi starih rivala na Bilinom Polju. 

Zeničani su sezonu otvorili porazom u Banja Luci od ekipe Borca rezultatom 2:0, dok je Sarajevo nakon šokantnog ispadanja u Evropi od moldavske Zarie, bordo ekipa poražena je u prvom kolu Premijer lige na Koševu rezultatom 2:1 od ekipe Zrinjskog.

Sarajevo u ovoj, kao i u svakoj sezoni ima najviše ambicije kako u Premijer ligi, tako i u Kupu BiH, dok s druge strane Čelik i ove, kao i prošle sezone ima samo jedan cilj, a to je opstanak u Premijer ligi.

Kada je u pitanju statistika utakmica dvaju ekipa na Bilinom polju, ona je na strani domaćina. Sarajevo je 23 puta gostovalo u Zenici, a podatak da su ostvarili samo dvije pobjede dovoljno govori kako je tradicionalno za bordo ekipu teško gostovanje u Zenici.

Od 23 utakmice, Čelik je pobijedio 12 puta, devet utakmica je završeno neodlučeno, dok ekipa s Koševa ima dva trijumfa na Bilinom polju.

Ekipa s Koševa je posljednji puta u prvenstvu na Bilinom polju pobijedila u sezoni 2000/01, kada je bilo 0:3 za bordo momke, a strijelci su bili Edin Šaranović dva gola, te jedan Fuad Šašivarević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Posljednja utakmica na Bilinom Polju u prošloj sezoni završena je neodlučeno 1:1, gosti su poveli preko Četkovića, da bi pred kraj utakmice Smriko ipak nastavio niz nepobjedivosti Čelika kod kuće kada su u pitanju utakmice protiv bordo kluba. U prošlosti dosta igrača je nastupalo za jedan i drugi klub, međutim u nedjelju će samo jedan igrač biti na Bilinom Polju koji je nosio dres oba kluba. Riječ je o golmanu Sarajeva i bivšem kapitenu Čelika 34-godišnjem Adiju Adiloviću, koji će utakmicu u Zenici vjerovatno provesti na klupi za rezervne igrače, budući da je trenutno prva opcija na golu bordo ekipe Bojan Pavlović.

Nadamo se da će derbi starih rivala u nedjelju proći u najboljem redu, te da će se nakon utakmice najviše pričati o kvalitetnoj utakmici i dobroj atmosferi na tribinama, a manje ili nikako o stvarima koje nemaju veze sa sportom, odnosno huliganstvu i incidentima, što je bio slučaj kada su utakmice ovih klubova u pitanju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi