Sušić: Halilović  nije pozvan, niti ću ga ubrzo zvati

Selektor reprezentacije BiH poručio

Sušić: Halilović nije pozvan, niti ću ga ubrzo zvati

A. Haznadarević

Nakon što je objavljeno da će na okupljanje fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine pred prijateljski duel sa Slovenijom biti između ostalih pozvan i mladi Alen Halilović, podigla se velika prašina u susjednoj Hrvatskoj.

Iako je predsjednik N/FS BiH Elvedin Begić izjavio da će igrači biti pozvani samo na upoznavanje, Hrvati su to shvatili kao alarmantnu situaciju sa kojom bi i definitivno mogli izgubiti jednog od najvećih talenata evropskog fudbala. Stoga su novinari Nove TV kontaktirali bh. selektora Safeta Sušića, koji je poručio:

 

"Ne znam o kojem se pozivu radi. Ni na koga neću vršiti pritisak da igra za BiH. Halilović je taj koji mora odlučiti šta želi, uz pomoć roditelja i okoline".

 

Nada se da će biti profesionalac kao otac Sead

 

"Znam da je ogromni talent, jedan od najvećih koji se u posljednje vrijeme pojavio na našim prostorima. Ipak, na osnovu nekoliko minuta što sam ga gledao protiv PSG-a ne mogu tačno reći o kakvom se igraču radi. Hoće li postati veliki fudbaler ovisi isključivo o njemu, a ja se nadam kako hoće. Znam mu oca, koji je bio pravi profesionalac, a nadam se da je i 'mali' takav."

 

Ne može biti pozvan

 

"On i ne može biti pozvan. Čak i kad bih ga pozvao, ne može se odazvati jer je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske. Ako i ima BiH putovnicu, mora promijeniti i državljanstvo. Oni koji su pisali senzacionalističke naslove nisu dovoljno informisani. Nije sve tako jednostavno, recimo Mensur Mujdža imao je dosta problema da bi stekao pravo nastupa za BiH. I on je igrao za mladu nacionalnu selekciju Hrvatske, pa mu je trebala posebna potvrda HNS-a i cijela procedura trajala je pet-šest mjeseci."

 

Nije na spisku selektora

 

"Selektor je taj koji zove igrače, a ne neko iz Saveza. Spisak za Sloveniju objavit ćemo oko 20. januara, a na njemu neće biti Halilovića. Ako ćemo ga zvati, bit će to eventualno za sljedeće kvalifikacije, poslije SP-a u Brazilu 2014. Čak bi i to možda bilo prerano. Pa on ima 16 i pol godina, teško da može biti u bilokakvim kombinacijama."

 

Prošlo je vrijeme kada smo molili igrače 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

"Svi oni koji žele igrati za BiH najprije se moraju jasno deklarisati i napraviti sve sa svoje strane da imaju uredne papire. Savez i ja smo tu da im pomognemo, ali nikoga nećemo moliti i pritiskati. Nekada smo igrače molili, ali danas je drugačija situacija. Zahvaljujući sve boljim rezultatima postali smo cijenjeni i svakome treba biti zadovoljstvo nositi dres BiH i igrati s Džekom, Pjanićem, Begovićem...", zaključio je selektor Safet Sušić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije