Župa dovela igrače odakle ih dovodi i Chelsea

Klub iz 2. lige RS

Župa dovela igrače odakle ih dovodi i Chelsea

E. Škorić

FK Župa Superpetrol, ekipa koja se takmiči u Drugoj ligi RS - grupa Zapad, ima izuzetno zanimljivu strategiju.

Župa je klub iz okolice Laktaša koji se natječe u 2. ligi RS-a. Trenutno je devetoplasirani tim na tabeli. Daleko je Župi prvo mjesto i plasman u Prvu ligu, no u ovom klubu imaju malo drugačije ciljeve.

“Nama je najbitnije da stvaramo igrače. Dovodimo talentirane momke i pokušavamo ih afirmirati za neke jače i veće izazove. Imamo nevjerovatno mladu ekipu, s prosjekom od 17 godina, i mislim da vam to sve govori”, kaže nam Ljubiša Vrhovac, trener Župe i maltene čovjek koji je zadužen za sve u i oko kluba.

“Radim i kao trener, i kao direktor, promotor… No, ne žalim se, volim ovaj posao i ovaj klub, želim da bude što bolji”.

Ono što je jako zanimljivo, u Župi igraju i inostrani igrači. Trenutno su u klubu četvorica afričkih igrača. Trojica Ganaca i jedan igrač koji je boravio čak i u francuskom PSG-u trenutno se nalaze u klubu.

“Ti Afrikanci su atraktivni, ali jako talentirani. Oni su ovdje jer moraju od nekud da krenu. Mi smo njihova polazna stanica. Zadovoljni su klubom i sredinom. Nemaju nikakvih prigovora”.

Je li teško komunicirati s njima?

“Pričamo na engeskom, a ja se najviše brinem o njima. Nisu jedini tamnoputi igrači koji su ovdje viđeni, jer Igokea stalno dovodi američke košarkaše…”.

Posebno je zanimljivo da su ganski mladi igrači u Župu došli iz akademije koja je proizvela igrače za Rubin, PSG… Najpoznatiji je Atsu, igrač Chelseaja na posudbi u Evertonu. 

“Plan nam je da proizvedemo što više igrača za našu Premijer ligu. U godinama koje slijede radit ćemo na stvaranju igrača. Ko zna, možda Župa izrodi i neku veliku zvijezdu”, za kraj nam je rekao naš sagovornik.

Za kraj dodajmo Župa ima sjajne uslove za treniranje i da utakmice igre pod reflektorima u večernjem terminu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.