Bosna odbranila Kup BiH

Studenti prejaki za Slobodu

Bosna odbranila Kup BiH

M. Skaka

Pobjedom nad tuzlanskom Slobodom, razultatom 68:84, KK Bosna ASA BHT osvojio je prvi trofej u ovoj sezoni i odbranio naslov osvajača Kupa Bosne i Hercegovine.

Studenti su pitanje pobjednika riješili u trećoj četvrtini koju su pobijedili sa 32:9, dok je ostatak susreta bio puka formalnost, bez rezultatske neizvjesnosti koju smo možda i priželjkivali u meču za pehar.

Prva polovina susreta nije nagovještavala završnicu bez uzbuđenja. Tuzlaci su odlično otvorili susret protiv favorizovane Bosne koja je većim dijelom prvog poluvremena sustizala rezultatski zaostatak.

Studenti su tražili svoju igru, pokušavali vanjskim, te sistematski trošili protivničke igrače, koji su malo po malo ulazili u probleme sa ličnim greškama.

Nakon prve četvrtine nijedna ekipa nije se uspjela odvojiti. Sloboda je imala prednost, ali su Studenti stigli zaostatak na isteku desete minute pa je prvi period okončan sa 23:23. Nastavak je bio kao faksimil prve četvrtine. Tuzlaci su brzo otišli na 5 poena prednosti, a Studenti se mučili da ih stignu što im je uz finišu poluvremena i uspjelo pa se na odmor odlazi kod 42:42.

Tek u trećoj četvrtini bordo tim naplatio je uloženo iz prvog dijela. Heroj susreta bio je kapiten Šehović koji je i pored povrede stisnuo zube i odlično odigrao utakmicu. Upravo je Šehović sa tri vezane trojke doveo Bosnu na značajniju prednost, a onda se igra Slobode jednostavno raspala. Kraća klupa i umor nakon prve polufinalne utakmice, uzeli su svoj danak, pa su Tuzlaci u drugom poluvremenu bili nijemi posmatrači. Razlika je rasla iz minute u minutu, te u jednom trenutku stigla i do 25 poena, nakon čega su oba trenera u igru uveli igrače sa manjom miuntažom i bilo je jasno da do kraja nećemo vidjeti nikakva uzbuđenja.

Susret je okončan rezultatom 68:84, što je i realan omjer snaga, a sarajevski NLB ligaš pokazao je da i kada je u problemima ima kvalitet za vrhunske domete u nacionalnom takmičenju.

Prvo ime u bordo dresu bio je Suad Šehović sa 18 poena, dok je Rakočević ubacio 16, a Kojadinović 14. Najefikasniji u Slobodi bili su Adamović sa 15, Albijanić sa 14 i Suljagić i Hrnčić sa po 10 poena. U redovima Slobode potpuno je izostao učinak Miralema Halilovića koji je bio junak polufinalnog susreta.

Po okončanju susreta, pehar je osvajačima kupa uručio ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, a Studenti koji su tokom cijele sezone mučili muku sa povredama na ramenima su ponijeli timskoh doktora!

«Od srca čestitam svojim igračima na prikazanoj igri i zalaganju iz koje je proizišao prvi ovosezonski trofej. Moram istaći da je ovo i pobjeda Vukoičića, Šehohvca i Redžića koji su prije mene tokom sezone radili sa ekipom i vodili Bosnu sa klupe», rekao je skromno Dejan Parežanin nakon svog prvog trofeja na klupi Bosne. «Drago mi je da smo u toku ovih mjesec dana koliko sam ja na klupi Bosne uspjeli vratiti pobjednički mentalitet, uhvatili pravi ritam treninga i polako se vraćamo tamo gje Bosna mora da bude.»

«Čestitam našim domaćinima, Čapljini, na izvanrednoj organizaciji ovog takmičenja. To je nivo na kojem se Kup BiH treba organizovati i moram reći da je bio pravi užitak ovdje igrati.», zadovoljan je Parežanin.

«Mi smo u sezonu ušli sa jednom mladom, perspektivnom ekipom, što je i politika Slobode, i pokazali da i sa mladim igračima možemo doći do finala. Mislim da je to put koji svi u BiH moramo ići. Želimo li jednog dana imati kvalitetnu reprezentaciju i kvalitetnu košarku u BiH moramo se mnogo više baviti proizvodnjom igrača.», rekao je Senad Muminović, a onda prokomentarisao i finalni susret.

«U finalnu utakmicu smo ušli nakon jako teškog polufinala koje smo jučer igrali protiv domaćina.  Na žalost, nismo mogli održati tempo tokom cijelog toka susreta. U nastavku smo pali, a Bosna je to znalački iskoristila, sasvim zasluženo pobijedila na čemu im čestitam.», završio je Senad Muminović, trener KK Sloboda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.