Džidić: U grotlu naših dvorana nikom neće biti lako

Selektor juniorske reprezentacije za SportSport.ba

Džidić: U grotlu naših dvorana nikom neće biti lako

Aktualni izbornik juniorske reprezentacije BiH, Boris Džidić, uvijek je zanimljiv sugovornik, tim prije što je uz ove dane prepune košarkaških zbivanja, jako kompetentna osoba da nam kaže o svemu pomalo. 

Ono što javnost malo zna jeste da je Džidić baš u juniorskom uzrastu bio jedan od najpotentnijih mladih evropskih košarkaša. S mladim uzrastima reprezentacije Hrvatske okitio se s nekoliko medalja. Sa U 18 selekcijom igrao je finale SP u kojem je poražen od Španjolske, predvođene i današnjim vedetama njihove seniorske reprezentacije, Pau Gasolom, Navarrom, Felipe Reyesom i u takvoj konkurenciji bio je u najboljoj petorci prvenstva.

Za U 21 selekciju, također je s Hrvatskom igrao finale SP, gdje je prejaka bila selekcija SAD, s Carlos Boozerom, Caron Butlerom i Jameer Nelsonom, kasnije etabliranim NBA zvijezdama. Džidić je i na tom natjecanju izabran za najboljeg krilnog centra prvenstva.

U Ciboni je prošao sve uzraste, osvojio dva prvenstva, dva Kupa, a s 20 godina debitirao u Euroligi gdje je igrao pod paskom dva velika trenera, Nevenom Spahijom i Jasminom Repešom. Zabilježio i nastupe za seniorsku reprezentaciju u kvalifikacijama za EP u Švedskoj.

Teška ozljeda ligamenata s 22 godine, krivac je zašto se ova karijera nije razvila u vrhunsku. Poslije oporavka zaigrao je za Široki, s kojim je uzeo dvostruku krunu, a kasnije je igrao na Cipru i u Grčkoj. Za kraj karijere kriva je nova ozljeda koljena koja ga je zadesila u 29. godini u dresu svog Zrinjskog.

Od tada je Džidić u trenerskim vodama. Dvije godine proveo je u HKK Zrinjski, pa 3 u OKK Studentu kojeg je skoro iz povoja, doveo u status ekipe koja je jedno vrijeme bila u godnjem domu elitnog ranga BH košarke. Trenirao je Džidić i Slobodu, te hrvatskog prvoligaša Goricu. Od 2013, angažiran je u košarkaškom savezu BiH, što kao pomoćni trener u raznim akcijama, što kao pomoćni trener selekcija U 16 i U 20, dok je ovo ljeto proveo kao prvi trener U 18 selekcije, one iste koja je prije 2 godine pokorila košarkašku Evropu i okitila se zlatom u kadetskoj konkurenciji.

Kako je protekla ova reprezentativna akcija na klupi U 18 selekcije? Je li se moglo više?

Mogli smo. Da smo imali kompletan tim, da je Sikiraš bio s nama od početka priprema, siguran sam da bi se okitili nekom od medalja. Zato u datim okolnostima, ovaj rezultat smatram uspjehom. Ovi mladi igrači jednostavno sada moraju naći klubove u kojima će igrati, u kojima će imati adekvatnu minutažu. Sve drugo bilo bi pogubno za njih. Drago mi je da je Čampara našao klub u Španjolskoj, gdje će ga trenirati prvi trener tamošnje juniorske selekcije. Nadam se da će tim putem i Sikiraš a i svi ostali. Ako netko od naših mladih košarkaša ne može naći klub u BiH koji će im pružiti priliku i minutažu, neka se ne boje otići van. Ovo su ključne godine i idućih par sezona, što dobiju minuta i kvalitetnog rada, uvelike će usmjeriti njihove karijere. Valjda će i Liga mladih koju organizira KSBiH otići na još veći nivo, jer to je baza iz koje se pune mlade selekcije.

Šta misliš o pokretanju ABA 2. lige?

Mislim da je to odličan projekat i da će se u iduće dvije, tri sezone iskristalizirati koji su to ozbiljni klubovi u regiji i koji su voljni ulagati u košarku. Drago mi je da je Zrinjski ušao u tu priču, a siguran sam da će u budućnosti biti veći broj BiH klubova i u prvoj i u drugoj ligi, jer mislim da već sada na našoj sceni postoji pet ili šest ekipa koje mogu sve to iznijeti i organizacijski i igrački. Što se tiče takmičenja u BiH, još je prerano bilo što najavljivati, ali ovim putem bih izrazio želju i inicijativu da se natjecanje u domaćem Kupu, konačno nazove po legendarnom Mirzi Delibašiću!

Seniorski tim?

Pa sa ovoliko izostanaka i ovoliko mladih momaka koji su se prvi put našli u ovim ulogama, mislim da je ovo odličan uspjeh. Ponosan sam što sam mnoge od ovih momaka trenirao u mlađim selekcijama, a igračima poput Hasandića, Tomića, Sejfića i Muratovića, dao prve ozbiljne seniorske minute u BiH košarci. O Duletu Vujoševiću ne treba trošiti riječi, no da reprezentacija nije samo Dule vidjeli smo u zadnjoj i najvažnijoj utakmici protiv Armenije, gdje je teret pao na Bajramovića, Pandžu i Memića i gdje su oni sjajno reagirali i izborili zlata vrijednu pobjedu. Što se tiče nastavka kvalifikacija, nismo imali sreće pri ždrijebu, ali s povratnicima i kemijom koja je stvorena ovo ljeto, mislim da protiv nas neće nikome biti lako u grotlima Mejdana, Skenderije, Arene...

Za kraj, nešto o Eurobasketu?

Nema previše filozofiranja, gledamo najizjednačenije EP u posljednjih par decenija. Ipak, Španjolska je razina više u odnosu na sve druge selekcije i po meni je prvi favorit. Hrvatska i Srbija imaju mogućnost ući u zonu medalja, dok Slovenija i Crna Gora mogu svima pomrsiti račune. Kako bilo, očekujem najneizvjesnije EP u kojem je sve moguće, a to je prvi dan natjecanja i dokazao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi