Edin Salaharević, košarkaš, vlasenički šehid

Neispričana priča

Edin Salaharević, košarkaš, vlasenički šehid

Vjetrovi s Viselca još uvijek zbore njegovo ime, jer po mnogima osoba kao što je bio Edin Salaharević, prijeratni član “zlatne generacije” Sloboda Dite, se rađa jednom.

Njegovi najmiliji, majka Hatidža i mlađi brat Nedim, svake godine na Dan šehida obilaze vječno počivalište Edina Salaharevića na šehidskom mezarju Rakita.

Dvadesetak metara dalje je fudbalski teren gdje je prve korake napravio Vedad Ibišević, pedesetak metara dalje i koš gdje je svoje prve poene postizao Edo. Posljednji put majka Hatidža i brat Nedim su Edu Salaharevića vidjeli u nedjelju 13. septembra 1992. godine. Oni su poslati ka Kladnju, a Edo i otac Muhamed u zloglasni logor Sušica.

Ubijeni su iste godine, uprkos nastojanjima rukodstva Sloboda Dite da iz vlaseničkog pakla izvuku Edina Salaharevića, koji je volio sve ljude, porodicu, rodbinu, narandžastu loptu. Za Edina Salaharevića, nažalost, nije bilo spasa, jer su takvu odluku donijele dojučerašnje komšije koje su ga na brutalan način likvidirali u Sušici, a potom njegovo tijelo ostavili na masovnom stratištu ogradice.

Do 1992. godine Edin Salaharević je bio uzor za vlaseničke dječake, jer je bio jedan od ponajboljih mladih košarkaša bivše Jugoslavije. Sa Sloboda Ditom je osvojio titulu juniorskog prvaka SFRJ, a on i Damir Mulaomerović su proglašeni za najbolje igrače turnira. Predviđala mu se blistava budućnost, poziv za reprezentaciju stiže neposredno pred početak agresije na BiH, a Edin Salaharević tih aprilskih dana dolazi u rodnu Vlasenicu iz srbijanskog Bora.

“Brat je bio na posudbi u KK Bor, a svakog Bajrama je dolazio u Vlasenicu kako bi bio s porodicom. Došao je i tog 4. aprila 1992. godine i više nikada nije izašao. Uvijek je govorio da nigdje nebo nije tako plavo k’o što je podno Viselca. Volio je svoj rodni kraj, porodicu, rodbinu… Nije s ni sa kim zamjerio, zbog toga nije htio da bježi iz rodne kuće. Ali, ubijen je samo zbog imena i prezimena, ubijen je što je bio Bošnjak”, sa suzama u očima govori Nedim Salaharević, kojem je rahmetli Edo bio uzor u svemu, podrška i vodilja kroz život.

Uspomenu na Edina Salaharevića, nevinog vlaseničkog dječaka, sačuvat će dokumentarni film čije se snimanje i montiranje privodi kraju.

Edinovi saigrači, rasuti po cijelom svijetu, ostvarili su impozantne karijere. Upravo o njegovim igračkim kvalitetima, ali prije svega o dobroti i plemenitosti Edinovog lika, u dokumentarnom filmu govorit će: Damir Mulaomerović, Predrag Jovanović Pajo, Damir Mršić, Žarko Vujović, Asim Paščanović Pars, Edin Delić Dal…
                           

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.