Juniori jači za Sikiraša, šanse na Evropskom prvenstvu rastu

Evropsko prvenstvo A divizije u Slovačkoja

Juniori jači za Sikiraša, šanse na Evropskom prvenstvu rastu

D. Rakanović

Selektor juniorske reprezentacije Boris Džidić istakao je da je minimalni cilj ove selekcije opstanak u Diviziji A. 

''Pripreme su bile specifične po mnogo toga, imali smo mnogo tehničkih problema, pa smo to u hodu sklapali. Tek pred kraj priprema smo zatvorili jedan ciklus gdje su nam došli Čampara i Janković.  To se osjetilo na utakmicama, pogotovo na posljednje dvije protiv Španije. Imamo još dva treninga i nadam se da ćemo ostati zdravi. Nažalost, svaki igrač nam je bitan u ovom trenutku i bilo kakve povrede bi nas dodatno poremetile'', rekao je Džidić na konferenciji za novinare.

Selektor je istakao da je osnovni cilj na Evropskom prvenstvu osigurati opstanak. 

''Volim da momci postavljaju sebi visoke ciljeve i da žele najbolje. Ja također stremim visoko, ali treba biti realan. Fokus nam treba biti samo na prvoj sljedećoj utakmici i tako se trebamo ponašati. Minimum je da selekcija ostane u A diviziji i to je najmanje što možemo napraviti. Ja sam uvjeren da možemo to napraviti, dosta je izjednačeno prvenstvo. Ne bih išao sa velikim prognozama, osim da je minimalni cilj opstanak'', rekao je Džidić.  

Evropsko prvenstvo počinje 29. jula u Slovačkoj, a naša reprezentacija se nalazi u grupi sa Francuskom, Latvijom i Slovačkom. 

''Francuska je aktuelni prvak Evrope, naše dvije selekcije su igrale na Svjetskom prvenstvu gdje je Francuska pobijedila velikom razlikom. Oni su glavni favoriti iako imaju povrijeđenih igrača. Latvija je klasični izdanak baltičke škole košarke, definitivno će biti nezgodan protivnika. Treći protivnik je nominalno najlošiji, ali Slovačka igra na domaćem terenu, imaju najbolju generaciju u posljednjih nekoliko godina tako da ćemo imati maksimalno respekta prema njima. Nadam se da možemo biti nagazna mina za sve pogotovo ako dobro otvorimo prvenstvo'', završio je Džidić.

Lijepe vijesti stigle su nakon konferencije za novinare. Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine će na Evropskom prvenstvu biti jača za Njegoša Sikiraša.

Sikiraš je od bio od početka priprema sa seniorima, a stručni štab seniorske reprezentacije BiH je odlučio da dozvoli da igra za juniore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi