Od Poljske do Rusije treba se boriti za drugi krug

Sutra počinje Eurobasket

Od Poljske do Rusije treba se boriti za drugi krug

E. Škorić

Susretom protiv Poljske bh. košarkaška reprezentacija sutra će započeti Eurobasket u Francuskoj.

Imamo dobru grupu, ali nemamo tri ključna igrača - Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića. Nemamo, međutim, ni vremena ni potrebe za kukanjem, treba pokušati napraviti čudo i ostvariti prolaz u drugi krug.

Duško Ivanović je naša prednost. Kako reče nedavno generalni sekretar KS BiH, Harun Mahmutović, boljeg od njega, na Evropskom prvenstvu, nema. Ivanović bi mogao da bude prevaga, njegova stručnost nas ohrabruje, makar smo bili očajni u pripremnom periodu.

Utakmice grupne faze igramo u Montpellieru, gdje se nalazi i ekipa našeg portala, pa ćete imati sve informacije iz našeg tabora - na vrijeme i provjereno. U grupi s BiH je domaćin Francuska, Rusija, Poljska, Finska i Izrael. 

Nećemo ni pokušavati da nešto predviđamo, ostavit ćemo računice po strani, čekati da prođu dvije-tri utakmice. 

A prva je sutra u 15 sati. Poljska je prvi rival. Tu smo veliki autsajder, Marcin Gortat i društvo vjerovatno već slave pobjedu, ali takve okolnosti mogu samo nama ići u prilog. Poljska ima dobar roster, predvodi ga, dakle, centar Washington Wizardsa, ali ne treba zaboraviti ni Slaughtera, Kuliga...

Drugi rival nam je Francuska. Ne treba puno govoriti o bivšim evropskim i svjetskim prvacima. Dovoljno je reći - Tony Parker. Ponajbolji playmaker NBA lige, nezaustavljiv, igrač koji čini razliku i to veliku. 

A sada poslušajte ova imena i klubove u kojima igraju: Evan Fournier (Orlando), Boris Diaw (San Antonio Spurs), Rudy Gobert (Utah Jazz), Nicolas Batum (Charotte Hornets), Nando de Colo (CSKA). I onda im dodajmo i Lauvergnea, Pietrusa, Westermanna, Gelabalea... igrače koji su priznati u evropskim okvirima.

Nemojte da zaboravite da na klupi Francuske sjedi Vincent Collet. Veliki stručnjak. Sve osim pobjede Francuske i to sigurne, bilo bi najveće moguće čudo. A čuda su katkad dešavaju, ali obećali smo - nema predviđanja.

Već u ponedjeljak na redu je Izrael. Tu smo već jednaki, pobijedili smo ih u pripremnoj utakmici, ali bit će to tvrd duel, neizvjestan. Nakon Izraela, slijedi dan pauze, pa u srijedu od 15 sati igramo s Finskom. S Fincima ćemo se također boriti za plasman dalje. 

Grupnu fazu, nadamo se da ne i takmičenje, završit ćemo duelom s Rusijom idućeg četvrtka. Taj meč na programu je u 17:30 sati, taj meč možemo i moramo dobiti. Bit će to vjerovatno borba za plasman dalje...

Raspored i satnica utakmica u našoj grupi:

Subota (05.09.):
BiH - Poljska od 15 sati
Izrael - Rusija od 17:30
Francuska - Finska od 21

Nedjelja (06.09.):
Rusija - Poljska od 15
Finska - Izrael od 17:30
BiH - Francuska od 21

Ponedjeljak (07.09.):
Finska - Rusija od 15
Izrael - BiH od 17:30
Francuska - Poljska od 21 

Utorak (08.09.)
Slobodan dan

Srijeda (09.09.)
Bosna i Hercegovina - Finska od 15
Poljska - Izrael od 17:30
Rusija - Francuska od 21

Četvrtak (10.09.):
BiH - Rusija od 17:30
Finska - Poljska od 15
Izrael - Francuska od 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.