Selektor seniorske košarkaške reprezentacije

Vujošević: U Švedsku idemo dati svoj maksimum

S. Mlaćo

Pobjedom nad Austrijom seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je pripreme za pretkvalifikacije za Svjetsko prvensvo 2019. godine.

Naši momci su vrijedno radili, a prvu utakmicu pretkvalifikacija odigrat će u 2. augusta u 18 sati protiv Švedske u Norkopingu. Nakon toga slijede nam tri meča u Sarajeva. Danas je medijima na press konferenciji obratio selektor naše reprezentacije Duško Vujošević.

"Došli smo blizu prvih utakmica, te moram da kažem da smo svi bili uznemireni s brojem otkaza za ove akcije. Ipak, ovi momci koji su tu, koji su se odazvali, pokazali su ogroman entuzijazam i poštovanje prema reprezentaciji, te prema svakom treningu i stručnom štabu. Napravili su dobru atmosferu i pokazali veliku želju za pobjedom, te su to demonstrirali na svakom treningu. S jedne strane ne treba gubiti veze sa realnošću i dobro smo oslabljeni, a moramo biti svjesni da se svugdje igra košarka. Nema unaprijed dobijenih utakmica, te ovi momci su jedini koji su bili spremni da se odazovu i igraju za reprezentaciju. Nikoga ne treba definitivno otpisivati i svima treba ostaviti otvorena vrata ukoliko neko promijeni svoj odnos. Nije to problem samo u BiH, već svuda, pogotovo kod ovih igrača što igraju u NBA. Neki to prihvataju, neki ne, zavisi od ličnosti tih ljudi", kazao je Vujošević.

"To je činjenica i nje trebamo da smo svjesni. Kada su u pitanju seniorske utakmice nosimo veliko breme neiskustva, ali ovi momci zaslužuju podršku i njima treba podrška dok su lomljivi, a to je sada. Oni su odnosom pokazali posvećenost tom poslu i kod mene stvorili obavezu i kredit da se istolerišu neke greške. Otvorena je stvar šta će biti na tim utakmicama i mi idemo utakmicu po utakmicu. Švedska je dobra i iskusna, te imaju maksimalne informacije o nama. Na svom su terenu favoriti, a mi idemo sa dobrom energijom i da dadnemo svoj maksimum. Veliku bi stvar uradili ukoliko bi napravili neko iznenađenje tamo. Mi odmah poslije prve utakmice moramo misliti na slijedeću utakmicu. Svjesni smo činjenice da je ovo reprezentacija koja se stvara i da jednog dana ovo može biti reprezentacija koja ima svoju čvrstinu i snagu", dodao je naš selektor. 

"Musa i Renfroe će putovati i igrati", odgovorio je Vujošević na pitanje o onima koji su imali povrede tokom priprema.

Dobro poznaje stanje u bh. košarci, radne navike igrača sa prostora Balkana.

"Na prostorima bivše Jugoslavije je manje više sve slično. Naši igrači vole da rade i rade napornije od drugih, te ja to volim i cijenim", jasan je Vujošević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi