Na transfere u 2014. godini potrošeno 4.1 milijarde dolara

Novi rekord

Na transfere u 2014. godini potrošeno 4.1 milijarde dolara

Godina u kojoj se igralo Svjetsko prvenstvu u fudbalu donijela je nevjerovatan rekord, a ukupno 4.1 milijarde dolara (2.7 milijarde funti) utrošeno je na fudbalske transfere.

U dva prelazna roka tokom 2014. godine potrošeno je 2.1% više novca nego što je to bio slučaj u 2013. godini.

Sasvim očekivano i predvidivo, najviše su potrošili Englezi, a otočki klubovi su na angažman novih fudbalera ukupno utrošili 1.2 milijarde dolara.

Ističu se, svakako, transferi Angela di Marije (59.7 miliona funti iz Real Madrida u Manchester United), Alexisa Sancheza (35 miliona funti iz Barcelone u Arsenal), te Diega Coste (32 miliona funti iz Atletico Madrida u Chelsea).

Drugi na listi su španski klubovi sa ukupnom potrošnjom od 700 miliona dolara, a najkativniji potrošači u Španiji bili su Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid svojim investicijama u Rodrigueza, Krossa, Suareza, Mandžukića i ostale.

Gledajući ukupno 87% svih transfera obavljeno je na evropskom tržištu, a u 2014. godini obavljeno je 13.090 međunarodnih transfera, a Brazil je bio najaktivnija i najprometnija zemlja u koju je došlo i iz koje je otišlo ukupno 1.335 fudbalera.

Zadovoljno nakon rekordne godine ruke trljaju i menadžeri, koji su na osnovu svojih transfer usluga ostvarili prihod od 236 miliona dolara, što je godišnji porast od 27%. Sve ove podatke verifikovala je i FIFA.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.