Nije sve tako bajno: Leicester u velikim problemima

Lisice potresa velika afera za finansijski fair-play

Nije sve tako bajno: Leicester u velikim problemima

E. Čaušević

Afera za finansijske malverzacije ovih dana potresa lidera na tabeli engleske Premier lige ekipu Leicestera.

Naime, u engleskim medijima danas se pojavila zanimljiva priča koja je potresla sve navijače Leicestera. U sezoni 2013/14. Leicester se takmičio u Championshipu, te je te sezone izborio plasman u najjači rang engleskog fudbala.

Kako piše "The Times" čelnici Leicestera su u toj sezoni lažirali papire finansijskog poslovanja, te su na taj način izbjegli kaznu oduzimanja bodova za finansijski fair-play.

Leicester je tada bio u velikim dugovima, ali su na kraju pokazali papir na kojem je to poslovanje bilo u granicama regularnosti. Vlasnik Lisica, Vichai Srivaddhanaprabha, tada je prodao prava marketinga kluba, ista je kasnije otkupio za veću sumu novca i tako je pokrio minus za finansijski fair-play što nije u skladu sa pravilima.

Da je Leicester pokazao istinite podatke ostao bi bez deset bodova u toj sezoni, ali bi i dalje izborio ulazak u Premier ligu zbog kojeg je ovaj klub zaradio najmanje 100 miliona funti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Leicester se nalazi na korak od historijskog uspjeha, osvajanja titule prvaka Engleske. Ukoliko se ispostavi tačno da su lažirali podatke prije dvije godine, to bi moglo skupo koštati ovaj klub.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti