Ovako bi danas izgledala reprezentacija Jugoslavije

"Ex-Yu dream team"

Ovako bi danas izgledala reprezentacija Jugoslavije

A. Haznadarević

Balkanci su trenutno u velikom pohodu na Brazil, te evropska, ali i svjetska javnost s velikom pažnjom prati dešavanja u grupama u kojima nastupaju reprezentacije ovih malih, ali iznimno snažnih reprezentacija.

Međutim, ne tako davno, sve ove manje države su bile pod okriljem jedne, zajedničke države Jugoslavije, pa samim tim i kada bi zamislili da ova država i njena reprezentacija i dalje postoje, svima je jasno da bi takva momčad harala svijetom.

 

Ne radi se o tekstu čisto namijenjenom "jugonostalgičarima", već o analizi američkog sportskog magazina Sbnation, koji se pozabavio sa sastavljanjem žestoke momčadi složene od najboljih igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Prema ovoj analizi, "Ex-Yu dream team" bi izgledao ovako:

 

Samir Handanović (Slovenija/Inter), Darijo Srna (Hrvatska/Šahtar), Neven Subotić (Srbija/Borussia Dortmund), Nemanja Vidić (Srbija/Manchester United), Matija Nastasić (Srbija/Manchester City), Aleksandar Ignjovski (Srbija/Werder), Luka Modrić (Hrvatska/Real Madrid), Granit Xhaka (Švicarska/Borussia M'Gladbach), Xhedran Shaqiri (Švicarska/Bayern Munchen), Edin Džeko (BiH/Manchester City), Stevan Jovetić (Crna Gora/Fiorentina).

 

Ovako bi izgledala ništa manje impozantna klupa: 

 

Asmir Begović (BiH/Stoke City), Branislav Ivanović (Srbija/Chelsea), Stefan Savić (Crna Gora/Fiorentina), Aleksandar Kolarov (Srbija/Manchester City), Kikolce Noveski (Makedonija/Mainz), Filip Đuričić (Srbija/Heerenveen), Josip Radošević (Hrvatska/Napoli), Adem Ljajić (Srbija/Fiorentina), Mario Mandžukić (Hrvatska/Bayern Munchen), Andrija Delibašić (Crna Gora/Rayo Vallecano).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Svakako, nije zaboravljeno ni ime velikog Zlatana Ibrahimovića, koji vjerovatno ne bi imao nikakve dileme za koga da nastupi, pa je teško da bi se u toj, zamišljenoj, situaciji opredijelio za Švedsku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.