Prelazni rok je završen: Ko je u plusu, a ko u minusu?
Foto: EPA

Obje liste predvode francuski klubovi

Prelazni rok je završen: Ko je u plusu, a ko u minusu?

Prelazni rok u svim ligama "petice" je završen. Ljeto su obilježili brojni spektakularni i prije svega astronomski transferi, ali u moru onih koji su nemilice trošili ovog ljeta je bilo i onih koji su "masno" zaradili prodajom igrača.

Klubove koji su najviše profitirali predvodi Monaco. Kneževi su prodali okosnicu ekipe koja je prošle sezone oduševila Evropu, osvojila francusku Ligu 1 i došla do polufinala Lige prvaka. Ipak, Monaco je svoje mlade zvijezde dobro unovčio. Najskuplje je prodan Kylian Mbappe, a klub su napustili, između ostalih, i Benjamin Mendy, Bernardo Silva, Bakayoko, Valere Germain, te mladi Saint-Maximin. Ipak, nije Monaco samo prodavao, dovedeni su Balde Keita, Youri Tielmans, Kangolo, Diakhaby i Stevan Jovetić.

Kada se sve izračuna Monaco je ovog ljeta ostvario neto zaradu od oko 289 miliona eura.

Pored Monaca odlično je poslovala i Borussija Dortmund, koja za zaradu od 110 miliona eura može zahvaliti transferu Ousmane Dembelea u Barcelonu.

Među onima koji su ovog ljeta zaradili su i Real Madrid, Fiorentina, Sampdorija, Lazio, Swansea, Leverkusen i Arsenal.

Kada je riječ o "potrošačima" tu prvo mjesto suvereno drži PSG.

Svima je poznato da je PSG kupio Neymara i Mbappea, a po okončanju prelaznog roka Parižani su se našli u "minusu" od čak 343 miliona eura.

Nakon PSG-a, najveće finansijske gubitke na ovom prelaznom roku su pretrpili Milan i Manchester United, dok su Manchester City i Chelsea uspjeli prodajom igrača, koliko-toliko, ublažiti svoju megalomansku potrošnju.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi