Čovjek zbog kojeg i porazi ulaze u historiju

Fantastični Russell Westbrook

Čovjek zbog kojeg i porazi ulaze u historiju

Ekipa Oklahoma City Thundera poražena je u noći sa petka na subotu od New Orleans Pelicansa i to tricom Anthonyja Davisa sa zvukom sirene za pobjedu gostiju od 116:113. 

Ni fantastična partija Russella Westbrooka nije pomogla sastavu Thundera da se domognu pobjede. Sjajni Russell je utakmicu završio sa 48 poena (rekord karijere), 11 asistencija i devet skokova. Ovim odličnim nastupom Westbrook je postao tek treći NBA igrač sa ovom statistikom u historiji NBA lige koji je ovakav učinak zabilježio u jednom porazu. Prije njega to su uspjeli samo Oscar Robertson i Wilt Chamberlain.

Ukoliko se svoj statistici dodaju i četiri ukradene lopte, Westbrook postaje jedini igrač pored Larryja Birda koji je u proteklih 30 NBA sezona uspio da postigne 48 pointa, 11 asistencija, 9 skokova i četiri ukradene lopte. 

I tu nije kraj. Westbrook je postigao više od 45 poena u posljednje dvije utakmice sa Pelikanima. Tu see ponovo pridružio legendarnom Wiltu Chamberlainu i Elginu Bayloru, kao igrač koji je u dvije uzastopne utakmice istom protivniku dao više od 45 poena.

Westbrook je tek četvrti igrač od nastanka NBA lige koji je postigao najmanje 45 poena, pet skokova i upisao pet asistencija u "back-to-back" utakmicama. Pridružio se elitnom odredu kojeg čine Kobe Bryant, Chamberlain i Baylor. 

Sjajni bek Oklahome pogodio je svih 15 slobodnih bacanja, uključujući i posljednja tri za izjednačenje prije nego li je Davis pogodio sa zvukom sirene za pobjedu New Orleansa. Ovo je bio njegov najboljih učinak sa linije slobodnih bacanja u karijeri, a da nije promašio.

U noći sa petka na subotu desilo se po peti put u historiji NBA lige da je igrač dao više od 40 poena, te imao "double-double" učinak, a da mu je ekipa izgubila. Westbrook i Durant su bili uključeni u posljednja tri od pet u zadnjih 25 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.