Fantastični Rusi u polufinalu Eurobasketa
Foto: EPA

Pobijedili selekciju Grčke

Fantastični Rusi u polufinalu Eurobasketa

Midhat Šljivak

Košarkaši Rusije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva. Rusi su večeras u sjajnom meču pobijedili Grčku rezultatom 74:69.

Uvodne minute utakmice protekle su u dosta izjednačenoj košarkci. Oba tima su imala periode bolje igre, ali su Grci prvi koji su stvorili ozbiljnu prednost i nakon prve četvrtine su imali sedam poena prednosti, 24:17.

Rusi su tokom druge dionice izgledali potpuno izgubljeno. Nije ih išlo apsolutno ništa, gubili su lopte kao na traci, pa je sredinom igre u drugoj četvrtini Grčka otišla na 13 poena prednosti, 35:22.

Međutim, buđenje je uslijedilo u finišu poluvremena. Rusija je uspjela da se vrate i na odmor su otišli sa samo šest poena minusa, 37:31.

Nastavak meča donosi zaista odličnu i uzbudljivu igru. Grci su u dva navrata išli na dvocifrenu razliku, ali su zatim potpuno pali u ritmu. Rusi su svaku grešku koristili, proradio je i Alexey Shved i u posljednju dionicu Grčka ulazi sa svega dva poena prednosti, 53:51.

Rusija s boljom igrom nastavlja i u posljednjoj dionici. Poenima Shveda na otvaranju četvrtog perioda Rusi nakon dugo vremena dolaze do vodstva (53:55), a na nešto više od pet i po minuta do kraja odlaze na odličnih plus sedam, 60:67.

Međutim, meč je bio daleko od gotovog. Grci su ponovo s nekoliko odličnih reakcija na obje strane parketa došlo u rezultatski egal na ulasku u posljednji minut, 66:68.

Khvotsvov zatim na 44 sekunde pogađa za 66:70, a zatim Rusi koriste i dva od četiri bacanja za plus šest, 66:72. Nije tu naravno bio kraj uzbuđenjima. Calathes pogađa na drugoj strani trojku za 69:72 i ponovo vraća nadu Gracima. Međutim, Frizdon sa dva bacanja završava posao i tu je bio kraj.

Shved je sa 25 poena predvodio Ruse, a Calathes je na drugoj strani ubacio isti broj poena.

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale:

Grčka - Rusija 69:74  (24:17, 13:14, 16:20, 16:23)

GRČKA: Calathes 22, Bourousis 10, Sloukas 7, Pappas, Papagiannis 2, Printezis 19, Papanikolaou 6, Mantzaris, Agravanis, Papaetrpu, Bogris, Antentkounmpo.

RUSIJA: Shved 26, Baburin, Fridzon 11, Ivlev, Antonov, Zubkov, Khvostov 7, Mozgov 15, Vorontsevich 8, Kulagin 7, M.Kulagin, Kurnabov.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi