Hrvatska u četvrtfinalu, Rosario 54 poena
Velika radost Hrvata nakon pobjede

Novi Zeland 2009

Hrvatska u četvrtfinalu, Rosario 54 poena

Hrvatska, Australija i SAD su dva kola prije kraja grupne faze obezbijedile plasman u četvrtfinale SP za košarkaše do 19 godina. Ove tri reprezentacije još nemaju poraza, a hrvatski reprezentativac Mario Delaš je po mnogima najbolji igrač dosadašnjeg dijela turnira.

SAD su mnogo lakše nego što su očekivali savladali Grčku. Ovom pobjedom Amerikanci su obezbjedili plasman u četvrtfinale, dok će Grci svoju priliku morati tražiti u nekom drugom meču. Prvo ime kod Amerikanaca bio je Thomkins sa 22 poena, dok je kod Grka najbolji bio Nikolaos Pappas sa 11 poena.

Litvanija nije imala problema s autsajderom ove grupe Egiptom. Tri igrača su dominirala parketom, Bertasius je dao 24 koša, Motiejunas je imao 10 skokova, dok je Cizauskas podijelio 10 asistencija. Kod Egipta je kao i u svim dosadašnjim mečevima najbolji bio Mohamed Abdelhaim sa 26 koševa i 9 skokova.

U možda i najboljoj utakmici dosadašnjeg dijela prvenstva Portoriko je za pola koša bio bolji od Francuske. U vrlo neizvjesnoj i dramatičnoj utakmici Portoriko je slavio rezultatom 90:89. Michael Rosario je odigrao fantastičan meč u kojem je postigao čak 54 koša. Kod Francuza prvo ime meča bio je Albicy sa 28 koševa.

Hrvatska je iz grupe F obetbijedila plasman u četvrtfinale pobjedom nad Kanadom od 83:77. Prvo ime u timu Borisa Kurtovića bio je Toni Prostran. Play Zadra je ubacio 25 koševa i podijelio 6 asistencija, dok je Tomislav Zubčić imao 11 skokova. Kod Kanade bolji od ostalih bio je Joseph sa 24 koša i 8 skokova.

Australija je također napravila odličan posao i pobjedom nad slabim Kazahstanom obezbijedila plasman među osam najboljih ekipa. Najbolji Australac bio je Jason Codee sa 17 poena, dok je Matt Hudgson imao 12 skokova. Kod Kazahstana najbolji po običaju Andre Tyutyunik sa 20 poena.

U derbiju kola Argentina je bila bolja od Španije. Iako se očekivala neizvjesna borba, Argentinci su na kraju upisali relativno laku pobjedu od 92:75. Marcelo Nocedal je sa 22 pona bio najbolji u pobjedničkom timu. Kod Španaca je play Barcelone Daniel Perez ubacio 19 poena i najavio veliku karijeru.

Rezultati:

Portoriko – Francuska 90:89
Litvanija – Egipat 94:73
SAD – Grčka 85:69
Hrvatska – Kanada 83:77
Argentina – Španija 92:75
Australija – Kazahstan 87:54

Poredak:

Grupa E: SAD 4-0, Litvanija i Portoriko 3-1, Francuska i  Grčka 2-2 i Egipat 1-3.
Grupa F: Hrvatska i Australija 4-0, Argentina 3-1, Španija 2-2, Kanada i Kazahstan 1-3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.