Jedini put do uspjeha je rad s mladima
Jasmin Repeša je trenutno slobodan trener i čeka pravu ponudu

Jasmin Repeša u intervjuu za Sportsport.ba

Jedini put do uspjeha je rad s mladima

U razgovoru za Sportsport.ba jedan od najboljih evropskih košarkaških stručnjaka Jasmin Repeša govori o reprezentaciji, regionalnoj ligi, razvoju mladih igrača, Ćiri Blaževiću i drugim stvarima.

Najnovija vijest vezana za Jasmina Repešu je odlazak s klupe Hrvatske, kakve su ambicije i planovi za budućnost ?

"Ja sam prije nekoliko dana završio svoj mandat na klupi reprezentacije Hrvatske i sada čekam novi posao. Istina, situacija na tržištu nije bajna. Velika globalna kriza odrazila se i na sport, pa tako i na košarku. Nije lako naći pravi angažman. Ipak, nadam se da će biti nešto, ali neću se zalijetati. Najbitnije je da se radi o pravom projektu"

Evo ovih dana je aktuelna priča oko Ćire Blaževića koji se vratio u domovinu i napravio sjajan uspjeh. Možemo li nešto slično očekivati i od Vas, s obzirom da ste trenutno bez posla ?

"Iskreno o tome nisam još razmišljao, ali nikad niko sa mnom na tu temu nije ni razgovarao. Ne krijem da sam veliki navijač Bosne i Hercegovina u svim sportovima i veseli me uspjeh Ćirinih nogometaša. Iskreno se nadam da će uspjeti proći Portugal i plasirati se na SP. To im od srca želim. A što se tiče košarkaške reprezentacije BiH ona trenutno ima selektora Bajramovića, tako da to nije upražnjeno mjesto".

U posljedje vrijeme mnogi košarkaški stručnjaci govore kako je regionalna liga utjecala na pad kvalitete košarke u nacionalnim ligama. Kakav je vaš stav o tome ?

"Mislim da je to neozbiljno razmišljanje. Financijska situacija u klubovima je takva da je nerealno bilo očekivati neki veći napredak u domaćim ligama. Mi moramo biti sretni da je pokrenuta regionalna liga, jer ona je na neki način spasila košarku na ovim prostorima".

Kako komentirate to što je pozivnicu za učešće u ligi dobila Cedevita, a nije recimo jedan Split koji je velikan košarke u Evropi ?

"Pa dobro u Splitu nisu baš ni bili zainteresirani za učešće u regionalnoj ligi. Oni imaju jedan mladi tim i teško je bilo očekivati da ti mladi igrači mogu iznijeti teret ovako jake lige. S druge strane Cedevita je jedan ozbiljan i odlično organiziran klub koji ima svog predsjednika koji voli košarku i moramo biti sretni da u ovom trenutku postoje ljudi koji su spremni investirati vlastiti novac u košarku".

Klubovi na ovim prostorima su uvijek imali mnogo uspjeha, a taj uspjeh se temeljio na igračima proizvedenim u vlastitim omladinskim školama. U posljednje vrijeme treneri sve manje daju priliku za igru mladim igračima, zašto je to tako. Naprimjer mlada reprezentacija Hrvatske koja je na Novom Zelandu osvojila medalju, njeni igrači, izuzev Delaša i Prostrana uglavnom su rezerve u svojim klubovima ?

"Pa sad su Zubčić i Radošević dobili priliku za igru u Ciboni, dok to prošle sezone nije bilo moguće. Apsolutno se slažem da se mora više prilike dati mladima. Klubovi na ovim prostorima, kako Cibona, Split, Bosna, Crvena Zvezda i svi drugi, osuđeni su na proizvodnju igrača. To je jedini put do uspjeha. Mi nismo u financijskoj situaciji da budemo konkurentni Panathinaikosu ili Real Madridu. Ponavljam još jednom, ključ uspjeha je u radu s mladim igračima".

U posljednje vrijeme sve više mladih se odlučuje na, čini se, prerani odlazak vani. Zašto je to tako ?

"Pa te igrače na neki način i razumijem. Ovdje nemaju mnogo prilike za napredak i dalji razvoj, ali ni priliku za egzistencijom. Meni je iskreno žao što tim mladim igračima nismo u mogućnosti pružiti pravi program za njihov razvoj, pa da vani odu u trenutku kad je za to optimalno vrijeme. Nažalost, velika većina njih kada ode vani ne dobije pravu priliku za igru. Na zapadu vlada jedan surovi profesionalizam i nema emocija. Naši mladi igrači su tamo samo jedan od mnogo njih, i vrlo često se desi da se vrate nezadovoljni".

Jedan od igrača kojeg ste imali priliku trenirati Roko Leni Ukić danas ima priliku u NBA ligi igrati nekih šest ili sedam minuta po utakmici, dok bi u nekom jakom euroligaškom klubu igrao trideset minuta ?

"Pa Roko je jedan sjajan igrač  i sigurno je da za njegov razvoj nije dobar  ovakav status. Prošle sezone je u Torontu, koji je mnogo jači klub od Milwaukeeja, imao više prilike za igru, ali eto tek je početak sezone, pa nadam se da će dobiti veću minutažu"

Partizan godinama ima jedan odličan sistem rada s mladim igračima. Beogradski klub svake godine proizvede nekoliko novih mladih igrača, jeli to putokaz uspjeha svim klubovima ?

"Apsolutno. Partizan radi sjajno s mladim igračima. Svake godine prodaju po nekoliko odličnih igrača čijim novcem se puni kasa kluba, a uvijek neki novi klinci dođu i zauzmu njihova mjesta. Tu su uvijek po jedan ili dva iskusnija igrača koji pomažu mladima u razvoju, a i rezultat ne izostaje. To je jedini ispravan put našim klubovima".

Mladi u posljednje vrijeme nemaju baš interesa za košarku, ali dostupnost NBA lige putem satelita u današnje vrijeme  znači mnogo. Koliko će to utjecati na odluku mladih da se počnu baviti košarkom. Mnogi mladi su se odlučili baviti košarkom gledajući Kukoča, Rađu ili Divca u NBA ?

"Sigurno da to ima velikog utjecaja. Košarka je jedan globalni sport, sport broj jedan u Americi i kao takav on sigurno ne može biti neinteresantan. Ja sam veliki pobornik prenosa košarkaških utakmica na TV-u, kako NBA, koledž košarke, NLB ili Eurolige. Košarka je jedan prelijep dvoranski sport, gospodski, zbilja gospodski sport".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.