Kobe odveo Lakerse u finale

NBA Playoff

Kobe odveo Lakerse u finale

Pobjedom u šestoj utakmici finala Zapadne konferencije u Phoenixu, momčad LA Lakersa se plasirala u veliko NBA finale gdje ih očekuje stari rival, Boston.

Predvođeni sjajnim Kobe Bryantom Lakersi su u šestoj utakmici u US Airways Centru slavili sa 111:103 i sa 4-2 u seriji plasirali se u finale gdje će se dvanaesti put sastati sa svojim najvećim rivalom Bostonom. Aktuelnim prvacima je ovo treće uzastopno finale, prije dvije godine su izgubili od Bostona, lani su dobili Orlanda, a sada imaju priliku osvetiti se Celticsima za poraz od prije dvije godine.

Većim dijelom utakmice Lakersi su imali dvocifrenu prednost koja je iu jednom trenutku iznosila i 18 poena, ali, kako kaže Phil Jackson, protiv ekipe koja ima takve vanjske šutere kao Phoenix, nijedna prednost nije dovoljna za mirnu završnicu. Phoenix je na 2:06 do kraja smanjio na samo 99:96, ali je onda Kobe ubacio osam poena i potvrdio veliku pobjedu Lakersa.

Kobe Bryant je utakmicu završio sa 37 poena i 6 skokova, ovo mu je bila 75. utakmica doigravanja u karijeri u kojoj je postigao preko 30 poena. Prestigao je legendu Lakersa Jerryja Westa, poravnao se sa Kareem Abdul-Jabbarom, a ispred je još samo Michael Jordan sa 109 utakmica u doigravanju preko 30 ubačenih poena.

Pored Bryanta u redovima Lakersa sjajnu utakmicu je odigrao Ron Artest, koji je ubacio 25 poena uz vrlo dobar šut iz igre 10/16. Derek Fisher je postigao 11 poena, Andrew Bynum 10 poena i 6 skokova, Lamar Odom 6 poena i 12 skokova, dok je Pau Gasol odigrao najslabiju utakmicu u ovogodišnjem doigravanju, ubacio je samo 9 poena i dodao 7 skokova uz loš šut iz igre 2/9.

Amare Stoudemire je ubacio 27 poena i ovo mu je možda bila posljednja utakmica u dresu Sunsa, jer postaje slobodan igrač i najavio je mogućnost promjene kluba. Steve Nash je upisao 21 poen i 9 asistencija, Jason Richardson je dodao 13 poena, Channing Frye 12 poena i 13 skokova, a Goran Dragič 12 poena.

Slijedi pet dana pauze, a onda u četvrtak večer u Staples Centru počinje finalna serija između Lakersa i Celticsa. „Vidjećemo koliko smo sazrijeli za dvije godine. Prije dvije godine su za nas bili veliki izazov, sada ćemo vidjeti koliko smo porasli za te dvije godine“, rekao je Kobe Bryant nakon utakmice sa Phoenixom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.