"Mladi igrači misle da su rock zvijezde"

Kareem Abdul-Jabbar o ulasku mladih igrača u NBA

"Mladi igrači misle da su rock zvijezde"

Kareem Abdul-Jabbar rijetko se pojavljuje u javnosti, ali kad god se pojavi podigne veliku prašinu. Na predavanju studentima u Omahi Jabbar je istakao kako bi trebalo podići dobnu granicu za ulazak u NBA na 21 godinu.

Kareem Abdul-Jabbar je najbolji strijelac NBA lige svih vremena sa 38.387 poena, drži rekord po broju nagrada za MVP-a sezone (šest) te po broju izbora u All-Star tim (devetnaest). U osamdesetima je zajedno sa Magicom Johnsonom činio čuveni „Showtime“ tim Lakersa koji je osvojio pet naslova prvaka.

„Danas igrači u ligu ulaze premladi s mišljenjem da su rock zvijezde. Gdje je mojih 30 miliona dolara koje sam mogao zaraditi da sam preskočio koledž? Današnje okolnosti su se promijenile i igra trpi zbog toga. Osim toga danas je i NCAA manje zanimnljiv i kvalitetan zbog toga“, rekao je Jabbar.

Jabbar je studente upoznao sa činjenicom da je on četiri godine studirao i diplomirao historiju i engleski jezik. Pod vodstvom trenera Johna Woodena igrao je tri završnice NCAA lige za UCLA Bruinse.

„Trener Wooden mi je uvijek govorio da ne mogu biti samo sportista. Uvijek mi je govorio ako ostanem neobrazovan da ću biti manji čovjek. Ja bih svim studentima savjetovao da sanjaju svoje snove i da ih pokušaju ostvariti, ali nikako ne smiju zapostaviti obrazovanje“, kaže 63-godišnji Jabbar.

Vodstvo NBA lige je 2005. godine uvelo pravilo po kome igrači u NBA ligu mogu ući sa 19 godina starosti, ali da moraju imati jednu godinu na koledžu. Prema mišljenju Jabbara ti igrači su još uvijek premladi da se nose sa svim izazovima koje sa sobom nosi igranje u NBA ligi.

„Kad sam ja igrao igrači su morali da na parketu koledž lige izbore svoju priliku da zaigraju. Uvijek smo znali da iznad nas imaju igrači više kvalitete. Igrači koji su morali to prođ postajali su mnogo bolji kada bi ušli u NBA ligu“, rekao je Jabbar, koji je istakao da bi čak i LeBron James bio bolji igrač da je prošao koledž košarku.

„U profesionalnu ligu bi ušao izgrađeniji što bi u kombinaciji sa njegovim prirodnim talentom došlo do još većeg izražaja. Ako mladi igrači misle da koledž liga nije pravo mjesto za njih onda mogu igrati razvojnu ili neke druge lige“, završio je Jabbar, koji je istakao kako su Kobe Bryant i Kevin Garnett postali zvijezde nakon što su direktno iz srednje škole došli u NBA, što je u njegovo vrijeme bilo nezamislivo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.