Počelo Martovsko ludilo
Scottie Reynolds je spasio Villanovu ispadanja

NCAA March Madness

Počelo Martovsko ludilo

Teme:

March Madness (Martovsko ludilo), odnosno najveći sportski događaj u SAD-u počeo je sinoć. Završnica univerzitetske NCAA lige je događaj, koji s naslovnih stranica skine najveće zvijezde američkog sporta, Bryanta, Jamesa i ostale.

Amerikanci imaju poslovicu koja kaže „World Series može biti dosadan, nakon Super Bowla možete biti razočarani, nakon NBA Finala i Stanley Cupa umorni, ali nakon March Madnessa možete biti samo tužni jer je završio“.

Sinoć je odigrano 16 utakmica prvog kruga, a večeras će biti odigrano preostalih 16. Nakon skoro tri sedmice četiri najbolje ekipe, odnosno prvaci konferencija, koje nisu napravljene po regionalnoj podjeli, sastaće se na Final Fouru u Indianapolisu.

Prvi nositelj Midwesta, Kansas Jayhawksi nisu imali problema protiv Lehigha (90:74). Neizvjesnosti je bilo samo do pred kraj prvog poluvremena, a onda je krenula serija Jayhawksa. Marcus Morris je upisao 26 poena i 10 skokova, a Sherron Collins 18 poena.

Njihov gradski rival, Kansas State je bio još ubjedljiviji protiv North Texasa (82:62). Denis Clemente je utakmicu završio sa 17, a Jacob Pullen i Curtis Kelly sa po 15 poena. Njihov protivnik u drugoj rundi biće Brigham Young (BYU), koji je nakon šest godina prvi put prošao prvi krug uzbacivši Florida Gatorse nakon dva produžetka (99:92). Najzaslužniji za pobjedu Brighama je sjajni šuter Jimmer Freddette, koji je utakmicu završio sa 37 poena.

U West konferenciji Butler je osigurao prolaz dalje sigurnom pobjedom nad UTEP-om (77:59) uz sjajnu utakmicu Shelvina Macka, koji je postigao rekord karijere ubacivši 25 poena. Njihov protivnik biće Murray State, koji je šokirao sve izbacivši 4. nositelja Vanderbilta (66:65) zahvaljujući buzzeru Danera Thomasa.

Najveće iznenađenje prvog kruga priredili su košarkaši Ohio Bobcatsa, koji su izbacili trećeg nositelja Midwesta, Goergtown (97:83) i tako prvi put nakon 26 godina prošli u drugi krug. Njihov protivnik tamo biće Tennessee, koji je bio bolji od San Diego Statea sa 62:59.

Momčad Kentucky Wildcatsa, koju s klupe vodi John Calipari, prije početka March Madnessa proglašena je za prvog favorita, a u utakmici prvog kruga to je i dokazala. Protiv East Tennessee Statea Kentucky je slavio pobjedu 100:71, a kompletna petorka je pokazala zašto ih svi vide sljedeće sezone u NBA ligi. Eric Bledsoe je utakmicu završio sa 29 poena postavivši rekord Kentuckyja sa osam ubačenih trica. Patrick Patterson je ubacio 22, a John Wall 17 poena i 11 asistencija.

Protivnik Kentuckyja u drugom krugu Easta biće Wake Forest, koji je šutem Ishmaela Smitha s istekom vremena slavio pobjedu nad Texasom (81:80). Smith je utakmicu završio sa 19 poena i 12 skokova, a najbolji igrač Foresta, Al-Farouq Aminu je ubacio 20 poena i 15 skokova.

Najveće iznenađenje Easta napravili su Washington Huskiesi, koji su izbacili šestog nositelja Marquette (80:78). Quincy Pondexter je u svom 134. rekordnom nastupu za Huskiese ubacio 18 poena i bio najbolji igrač utakmice. Huskiesi u drugom kolu igraju protiv New Mexica, koji je bio bolji od Montane sa 62:57.

U Southu je bilo mnogo uzbuđenja u prvom krugu, a dva nositelja su se već oprostila od daljeg takmičenja. Šesti nositelj Notre Dame je poražen od Old Dominiona (50:51), kojeg je do pobjede vodio Frank Hassell sa 15 poena i 9 skokova. Od daljeg nastupa se oprostio i sedmi nositelj Richmond, koji je poražen od St.Marysa (71:80).

Treći nositelj Southa, Baylor nije imao mnogo problema protiv Sam Houstona (68:59), dok je drugi nositelj i jedan od najvećih kandidata za Final Four Villanova teškom mukom, tek nakon produžetka bio bolji od Robert Morrisa (73:70). Za prolaz moraju zahvaliti najboljem igraču, Scottieu Reynoldsu koji je ubacio 20 poena.

Rezultati:

MIDWEST:
Kansas –Lehigh 90:74
UNLV – UNI 66:69
Tennessee – San Diego 62:59
Georgtown – Ohio 83:97

WEST:
Butler – UTEP 77:59
Vanderbilt – Murray State 65:66
BYU – Florida 99:92
Kansas State – North Texas 82:62

EAST:
Kentucky – East Tennessee 100:71
Texas – Wake Forest 80:81
Marquette – Washington 78:80
New Mexico – Montana 62:57

SOUTH:
Villanova – Robert Morris 73:70
Ricmond – St. Mary's 71:80
Notre Dame – Old Dominion 50:51
Baylor – Sam Houston 68:59

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.