Samo je nebo granica

Čovjek koji može sve

Samo je nebo granica

E. Škorić

LeBron James, Russell Westbrook, Kevin Durant, James Harden, Stephen Curry... Sve eksplozivni košarkaški genijalci, vode bitku za najboljeg svake godine i uvijek su u igri za MVP nagradu.

I dok se svijet raspravlja o tome ko je veći u današnjoj košarci, James ili Durant, postoje igrači koji briljiraju već godinama, ali (ne)svjesno su uvijek u drugom planu. Ipak, nisu okruženi s velikim zvijezdama i ne nameću se kao glavni u igri koju očito previše vole. Trči, asistiraj, bacaj, pogađaj, nije ni bitna statistika. Tim je najvažniji.

A Damian Lillard je čovjek o kojem treba da se piše i kojem treba odati priznanje za se što pravi. Protiv Los Angeles Lakersa je protekle večeri ubacio 32 poena, dodao šest skokova i upisao pet asistencija, a uz to pogodio sa zvukom sirene za pobjedu.

Lillard je toliko puta ubacio šut za pobjedu da se upravo te zadnje sekunde meča mogu nazvati "Dame time", kao što je svojevrsno Sir Alex Ferguson imao 'svoje' minute u engleskoj Premier ligi (Manchster je imao običaj u nadoknadi zabiti za pobjedu).

U šestoj sezoni u NBA ligi Lillard je na prosjeku od 22,2 poena, 6.2 asistencije i 4.1 skokova. Dakle, po mnogim parametrima čovjek koji zaslužuje biti na vrhu. S Nurkićem i McCollum čini tandem koji bi mogao da pomrsi račune mnogim ekipama iz obje konferencije.

Lillard je u aprilu ove godine postavio rekord karijere i franšize kada je u pobjedi svog Portlanda nad Utahom ubacio čak 59 poena, ubacivši devet trojki iz 14 pokušaja. 

Za saigrača Jusufa Nurkića samo je nebo granica, a hoće li mu sve ono što uspješno sezonama radi biti dovoljno za neku veliku nagradu, prsten ili MVP, pokazat će vrijeme - Dame time.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi