Rybolovlev od prodaje slike zaradio više nego za Mbappea
Foto: Vlasnik Monaca Dmitry Rybolovlev (lijevo)

Vlasnik Monaca sliku prodao za 340 miliona funti

Rybolovlev od prodaje slike zaradio više nego za Mbappea

Vlasnik Monaca Dmitry Rybolovlev ostvario je najveći dobit, ali ovog puta nije prodao fudbalera.

Monaco je poznat kao ekipa koja gotovo svakog ljeta proda veliki broj igrača za dosta novca, a njihova najpoznatija prodaja je ona od minulog ljeta kada su krilnog napadača Kyliana Mbappea prodali PSG-u za 160 miliona funti. 

Sada je vlasnik Monaca zaradio gotovo duplo veći iznos jer je za 340 miliona funti prodao "Salvator Mundija", sliku Leonarda da Vincija koja prikazuje Isisa Krista na renesansni način, s uzdignutom desnom rukom i prekriženim prstima u blagoslovu dok u lijevoj drži kristalnu kuglu.

Podsjetimo, cjelokupna zarada Monaca od prodaje igrača prošlog ljeta iznosila je 'samo' 326 miliona funti, odnosno za 14 miliona funti manje nego što je vrijednost pomenute slike. 

Zanimljivo, ova slika je promijenila vlasnika 1958. godine za samo 45 funti jer se smatralo da nije originalna slika Da Vincija, a u ruke vlasnika Monaca stigla je 2013. godine kada ju je kupio za 'samo' 97 miliona funti. Dakle, na njoj je zaradio 243 miliona funti. 

Cijena od 340 miliona funti, za koliko je Rybolovlev prodao sliku pretekla je "Interchange", sliku autora Willema de Kooninga koja je 2015. godine prodata za 228 miliona funti kao najskuplje umjetničko djelo u historiji. 

Naravno, navijači Monaca se nadaju da će zarađeni novac ruski bilijarder uložiti u nova pojačanja za njihovu ekipu.

Foto: Da Vincijeva fotografija "Salvator Mundi"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi