Amerikanci će večeras pojesti milijarde kg kokica i čipsa
FOTO: EPA

U susret Super Bowlu

Amerikanci će večeras pojesti milijarde kg kokica i čipsa

Adnan Beganović

Večeras je na rasporedu jubilarni 50. Super Bowl u kojem će snage odmjeriti Denver Broncosi i Carolina Panthersi.

Domaćin najvećeg sportskog događaja u Sjedinjenim Američkim Državama je stadion Levi's u Santa Clari, inače dom San Francisco 49ersa, a Denver će osmi put učestvovati na Super Bowlu, dok će Carolini ovo biti drugi nastup u finalu NFL-a.

Večerašnji susret obilježit će duel dvojice vrhunskih quarterbackova. Denver će predvoditi jedan od najboljih svih vremena Peyton Manning, a Carolinu predvodnik nove generacije razigravača Cam Newton.

Zanimljivo je da će ovo biti prvi susret u historiji u kojem se susreću dva prva "picka" drafta, Manning je izabran 1998., a Newton 2011. godine s tim da će Manningu ovo biti četvrti Super Bowl uz jedan naslov, a Newton će ukoliko odvede Pantherse do naslova postati prvi quarterback u historiji NFL-a koji je osvojio naslov na koledžu (Auburn), Heismanov pehar (nagrada najboljem igraču koležda), te Superbowl.

Kao i mnogo puta do sada, Super Bowl će oboriti nekoliko rekorda. Tako će se prema procjeni Komisije za kockanje SAD-a na večerašnji meč samo u Americi uložiti 4.2 biliona dolara, a Super Bowl će se prenositi u čak 170 zemalja.

Osim toga očekuje se da će biti srušen rekord gledanosti postavljen prošle godine kada je duel New England Patriotsa i Seattle Seahawksa gledalo nešto više od 114 miliona ljudi u SAD-u. 

Reklamne cijene su nevjerovatne, a reklama u trajanju od 30 sekundi klijente će koštati čak pet miliona dolara. Amerikanci će i ove godine u vrijeme trajanja Super Bowla pojesti mnogo hrane, a neke procjene kažu da će se pojesti više od milijardu pilećih krilaca, oko pet milijardi kilograma čipsa, te 1.8 milijardi kilograma kokica.

Na samom kraju treba dodati i da će američku himnu prije početka susreta izvesti Lady Gaga, a na poluvremenu će publiku na stadionu Levis's zabavljati britanski rock band Coldplay.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi