I Michael Boogerd uzimao doping

Osmi vozač iste ekipe

I Michael Boogerd uzimao doping

M. Maksimović

Holandski biciklist Michael Boogerd, jedan od ponajboljih vozača ekipe Rabobank, priznao je da je uzimao doping u razdoblju od 1997. do 2007. godine.Nekadašnji cestovni prvak Holandije, pobjednik utrke Amstel Gold Race , Pariz - Nica 1999.godine je uzimao EPO, krvnu transfuziju i kortizon. Etapnu pobjedu na Tour de Francu 2002.godine, Les Deux Alpes - La Plagne ostvario je koristeći doping.  

''Mogu razumjeti da će u očima javnosti ta pobjeda od sada biti povezana s prevarom'', izjavio je Boogerd, koji je priznao da je koristio doping samo "u određenim razdobljima, posebno za vrijeme treninga i priprema za takmičenja. ''Govorim u svoje ime, ne u ime drugih'', izjavio je holandski biciklist koji je odbio otkriti pojedinosti o mogućoj dopinškoj mreži.

 

Prošli sedmice je holandska štampa otkrila kako je je Boogerd platio tokom svoje karijere više od 17.000 eura dobavljaču dopinga Austrijancu Stefanu Matschineru.

 

Boogerd je osmi član ekipe Rabobank koji je priznao uzimanje dopinga. Rabobank je promijenio ime u Blanco Pro Cycling ove godine nakon odluke holandske banke da prekine sponzorstvo u biciklizmu u oktobru mjeecu što je posljedica dopinškog skandala vezanog za Lancea Armstronga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.