Nike napustio fondaciju Livestrong

Nike prikupio više od 100 miliona

Nike napustio fondaciju Livestrong

M. Maksimović

Američki proizvođač sportske opreme Nike odlučio je prekinuti saradnju s humanitarnom fondacijom Livestrong, koja prikuplja sredstva za liječenje oboljelih od raka, a koju je ustanovio bivši američki biciklist Lance Armstrong kojemu je ranije ove godine zbog dokazanog uzimanja dopinga oduzeto svih sedam naslova pobjednika "Tour de Francea".

Nike je za Livestrong tokom godina prikupio više od 100 miliona dolara, većinu putem prodaje žutih rukavica koji su bili zaštitni znak te organizacije. Iz Livestronga su objavili kako se Nikeu zahvaljuju na podršci, te kako imaju alternativne izvore financiranja za ubuduće. Lance Armstrong je fondaciju ustanovio 1997. godine u vrijeme kada se liječio od raka testisa.

Nakon što se izliječio vratio se biciklizmu, te je sedam godina dominirao "Tourom" zahvaljujući čemu su i prihodi fondacije narasli. No, godinama kasnije utvrđeno je kako je do svojih pobjeda stigao koristeći nedopuštena sredstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.