Solunsku bitku smo dobili, idemo napuniti Cazin

Rukometni Zmajevi slavili

Solunsku bitku smo dobili, idemo napuniti Cazin

E. Škorić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je odradila gostovanje u Solunu u prvom susretu predkvalifikacija za EP u Poljskoj 2016. godine. Naši momci savladali su 28:23 domaću Grčku.

Bh. rukometaši fantastično su otvorili utakmicu. Izabranici Dragana Markovića imali su na samom početku utakmice seriju 5:0. Dva gola Terzića, po jedan Toromanovića, Karačića i Ovčine za početak iz snova, a uz to je na golu bio raspoloženi Burić.

Prvi gol primamo tek u osmoj minuti, i onda smo pali. Grci su se počeli vraćati, da bi nakon 15 minuta Grci došli na minus tri (7:4), a ubrzo su došli na samo gol zaostatka. Do kraja prvog dijela uspjeli smo zadržati vodstvo, a na odmor se otišlo kod rezultata 13:10.

Na otvaranju drugog dijela Grci se vraćaju na minus dva, no Malinović je na drugoj strani odmah pogodio. Bilo je određenih minuta u kojima su naši momci jednostavno bili zaustavljeni i nemoćni, ali uspijevali smo, kako tako, održavati prednost nad neugodnom domaćom ekipom.

Nakon sedam minuta igre vodili smo tri gola razlike (16:13). Rezervista Čelica bio je izuzetno raspoložen, a njegovim golovima držali smo se na tri gola odstojanja (18:15) na 20-ak minuta do kraja. Toromanović je zabio za plus četiri u 42. minuti i konačno smo zaigrali u ritmu kojeg smo imali na otvaranju utakmice. Malinović zabija za 20:15 u 46. minuti i on se pridružio Čelici, Toromanoviću i Prceu na listi igrača koji su zabili po tri gola.

Ubrzo je svoj treći gol postigao i Građan, koji je zabio za fantastičnih plus šest (21:15) u korist naših momaka. Prvi naš igrač sa četiri gola bio je Prce, koji je pogodio za 22:16. Uslijedila je serija Grčke 3:0, pa smo opet imali "samo" tri gola prednosti. Marković je bio primoran u 52. minuti zatražiti time-out. Prce sa svojim iskustvom pogađa baš onda kada najviše treba. Postigao je svoj peti gol za plus četiri (23:19) u trenucima kad su se Grci razigrali.

Nakon sjajne akcije, Toromanović zabija svoj treći gol za pus plet (24:19). Malinović nas je u 56. minuti vrati na plus pet (26:21) svojim četvrtim golom. Toromanović je također postigao svoj četvrti  gol za novih pet golova razlike (27:22). Došli smo i do maksimalnih šest golova prednosti u zadnjoj minuti, ali je Grčka iz sedmerca smanjila na konačnih 28:23.

Ova pobjeda dovodi naše momke na prag kvalifikacija, no istu moramo potvrditi u subotu u Cazinu. S ovakvim pristupom neće biti problema i možemo polako razmišljati o protivnicima u kvalifikacijama.

Padopulos je predvodio Grčku sa osam golova, Prce je u našem sastavu postigao pet, Malinović i Toromanović po četiri, a Čelica tri gola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.