Zmajevima nastup na SP-u neće donijeti ništa osim prestiža

Mizeran fond nagradna od IHF-a

Zmajevima nastup na SP-u neće donijeti ništa osim prestiža

Rukometna reprezentacija napravila je sredinom mjeseca juna veliki uspjeh. Dok je bh. sportska javnost bila fokusirana na Safeta Sušića i njegove Zmajeve, izabranici Dragana Markovića ispisali su možda i najljepšu priču bh. reprezentativnog sporta. 

Nekoliko sati prije historijske utakmice u Rio de Janeiru na legendarnoj Marakani ispisana je historija, ostvaren je veliki uspjeh, možda i najveći u reprezentativnom sportu naše zemlje. Rukometaši su ovjerili vizu za Katar, vizu za Svjetsko prvenstvo. 

Ne bi to bio toliki uspjeh da na putu prema Aziji nije savladana jedna od najboljih rukometnih reprezentacija. Pobjeda nad moćnim Islandom spada u red najvećih senzacija. 

Bosanskohercegovački rukomet tako će početkom 2015. godine u mjesecu januaru dobiti veliku promociju. Po prvi put naša reprezentacija igrat će na završnici jednog velikog takmičenja. Karačić, Savić, Toromanović i drugovi dobit će priliku da ostvare svoje snove i predstave sebe i svoju domovinu u najboljem svjetlu. Savez sa druge strane neće dobiti ništa osim prestiža, kasa krovne kuće rukometa u Bosni i Hercegovini i nakon januara ostat će prazna. 

Osam miliona dolara za učesnike FIFA Svjetskog prvenstva

Primjera radi FIFA je sve učesnike Svjetskog prvenstva u Brazilu "počastila" izdašnom novčanom svotom. Tako je svaki učesnik samo za plasman na završnicu dobio osam miliona dolara, plus troškove smještaja i boravka u Brazilu. Za plasman u naredni krug takmičenja izdvojeni su dodatni milioni. Krovna kuća svjetskog fudbala svojim odlukama nekada izazove bijes kod iskrenih ljubitelja fudbala, ali im se za promociju, ulaganje i marketing u matične Saveze ništa ne može prigovoriti. 

Jasno je da se u rukometu "vrti" mnogo manje novca, ali nagrade koje je IHF spremio za rukometaše zaista su mizerne. Tako će u Kataru samo tri reprezentacije podijeliti 200.000 dolara. Da, dobro ste pročitali, nagradni fond na Svjetskom prvenstvu je 200.000 dolara i to će pobjednik dobiti 100.000, drugoplasirani 60.000, a trećeplasirani 40.000 dolara. Za ostale ostaje prestiž i slava zbog učešća na jednom tako velikom događaju. 

Nije tu kraj maćehinskog odnosa IHF-a prema reprezentacijama koje su pod zastavom krovne kuće svjetskog rukometa. Smještaj u Kataru IHF će platiti za samo 16 osoba po reprezentaciji, a ako želite povesti više članova, onda ćete morati izdvojiti između 170 i 270 dolara dnevno za smještaj u zavisnosti od toga kakvu sobu želite. 

Ponos nam IHF ne može uskratiti

Iskustvo, promocija, prestiž, radost... to je ono što ostaje malim savezima, a kada dolazite iz Bosne i Hercegovine, gdje se u sport ulaže tek pokoji "dinar", onda je jasno da naš Savez neće mnogo profitirati od plasmana na Svjetsko prvenstvo. Nakon Katara opet nam predstoji borba za goli opstanak. 

Rukometni Savez Bosne i Hercegovine za dvije utakmice sa Austrijom u okviru predkvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pripreme i premije rukometašima, te za samo učešće i odlazak na SP u Katar, kao i pripreme za isto, izdvojit će 700.000 KM, a o bilo kakvoj pomoći države iluzorno je i pričati. 

Od IHF-a nećemo dobiti ništa, ali nam radost i sreću koju su donijeli Markovićevi Zmajevi ne mogu oduzeti. Kada 16. januara na Gerflor dvorane u Lusailu istrče Toromanović i društvo bit ćemo ponosni, ponosni na njih, prave borce i ratnike koji će svijetu u pravom svjetlu predstaviti Bosnu i Hercegovinu na smotri onih najboljih. Za grb koji nose na srcu ostavit će zadnji atom snage u svakom susretu, a nama je to dovoljno, novac će sve već nekako pronaći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.