Borna Ćorić se probio do četvrtfinala i Nadala

Mladi 17-godišnji teniser sve bliže prvih 100

Borna Ćorić se probio do četvrtfinala i Nadala

Mladi 17-godišnji Borna Ćorić i dalje uživa u svojoj najboljoj sedmici na ATP Touru. Nakon što je u prvom kolu eliminisao Latvijca Gulbisa, u drugom kolu je nadigrao Kazahstanca Andreya Golubeva 6-4, 6-4 u 2. kolu ATP turnira serije 500 u Baselu te je izborio nastup u četvrtfinalu u kojem ga čeka 2. nositelj Rafael Nadal.

Borna je već u prvom gemu slomio servis 10 godina starijeg Kazahstanca i to ponovio u sedmom gemu. Hrvatski teniser nije iskoristio prvi servis za osvajanje prvog seta u osmom gemu, ali pogrešku nije ponovio u desetom gemu. Za još jednu veliku pobjedu i proboj u četvrtfinale turnira u Baselu Ćoriću je bio dovoljan break u sedmom gemu drugog seta.

Golubev u drugom setu nije dobio priliku ugroziti Ćorićev početni udarac, a kad je servirao za pobjedu svog suparnika ostavio bez poena. Ćorić je do pobjede stigao u dva seta, iako je pogodio samo 45 % prvih servisa. No, sjajno je koristio svoj početni udarac, izgubivši samo dva poena nakon pogođenog prvog servisa te osvojivši 56 % poena na drugom. Ćorić je odlično reternirao, odlično se kretao i bio nadmoćan u izmjenama.

Ćorić je probojem u četvrtfinale zaradio 90 bodova, pa će već ovim rezultatom na novoj ATP listi biti desetak mjesta bolji od sadašnje 124. pozicije te još bliži ulasku među sto najboljih tenisera svijeta.

Pored Borne, plasman u četvrtfinale ostvario još jedan teniser iz Hrvatske, iskusni Ivo Karlović koji je
u tri seta uspio slomiti otpor Francuza De Scheppera 6-7(6), 6-4, 6-3. U tri je prošao i Milos Raonic dok je Kazahstanac Kukushkin predao kod 0-4 u trećem setu Benjaminu Beckeru.

Rezultati 2.kolo:
Milos Raonic (Kan, 4) - Donald Young (USA) 6-4, 6-7(5), 7-6(2)
Benjamin Becker (Nje) - MIkhail Kukushkin (Kaz) 6-7(3), 7-6(4), 4-0 predao Kukushkin
Ivo Karlović (Hrv, 8) - Kenny De Schepper (Fra) 6-7(6), 6-4, 6-3
Borna Ćorić (Hrv) - Andrey Golubev (Kaz) 6-4, 6-4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.