Treći put bez branitelja naslova
Bez branitelja naslova na otvaranju

Bez Nadala i tradicije

Treći put bez branitelja naslova

M. Maksimović

Roger Federer i Tajlanđanin Yen- Hsun Lu zvanično će otvoriti ovogodišnji Wimbledon, suprotno tradiciji, jer tradicija nalaže da pobjednik iz predhodne godine bude tu, ali danas nema Rafaela Nadala prošlogodišnjeg osvajača.

Nadala danas nema u All Englend Clubu, jer je prvi igrač svijeta procijenio da nakon dva poraza u egzibicijama protiv Hewitta  i Wawrinke jednostavo ne može. Iako će stručnjaci reći da povreda nije takve prirode, da bi dvije sedmice trave mogao izdražati, Rafa očito ne želi još jednom izgubiti. Tako su se organizatori po treći put u istoriji ovog turnira suočili sa činjenicom da pobjednik neće otvoriti turnir.

Prvo put se to dogodilo 1973.godine, Amerikanac Stan Smith nije branio naslov pobjednika.
Godinu dana ranije, Smith je u finalu pobjedio Nastasea u pet setova. Te 1973. godine su najbolje tenisi bojktovali ITF. Pobjednik iz 2001. godine ponovo nije bio na centru. Gorana Ivaniševića nije bilo u Wimbledonu te godine, iako je 2001. godine u jednom od najvećih finala ovog turnira pobjedio Patrika Raftera.

Ni Rafter nije otvorio 2002. godine Wimbledon, već Andre Agassi koji je godinu ranije izgubio u polufinalu od Australca. Patrik Rafter se 2001. godine povukao iz svijeta tenisa. Treći je Nadal,tetive  koljena nisu izdržale, tetive koje su ga mučile i u Roland Garrosu. Nadal je lani u sumrak savladao Rogera Federera u pet setova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti