U sudaru titana Đoković savladao Federera
FOTO: EPA

Najbolji svjetski teniser osvojio US Open

U sudaru titana Đoković savladao Federera

A. Beganović

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković po drugi put u karijeri je osvojio posljednji Grand Slam sezone, US Open.

U finalnom meču u sudaru titana Novak Đoković je savladao švicarskog tenisera Rogera Federera (6:4, 5:7, 6:4, 6:4). Finalni meč US Opena kasnio je zbog kiše tri sata, ali oni koji su odlučili biti strpljivi i koji su odlučili gledati duel Đokovića i Federera nisu pogriješili.

Već na samom otvaranju meča, odnosno u prvom gemu Đoković je imao tri break prilike, no niti jednu nije iskoristio. Ono što mu nije pošlo za rukom u prvom jeste u trećem gemu kada je oduzeo servis švicarskom teniseru, koji je u narednom uzvratio istom mjerom. U sedmom gemu Đoković pravi novi break za 4:3, da bi u narednom Federer prokockao break priliku i pitanje pobjednika u prvom setu tada je bilo odlučeno.

Na otvaranju drugog seta pri vodstvu 1:0 Federer je imao pet break prilika, ali niti jednu nije iskoristio, a nakon toga do desetog gema niti jedan igrač nije imao break prilike. U pomenutom gemu pri vodstvu 5:4 na Đokovićev servis Federer je imao dvije set lopte, ali svjetski broj jedan se uspio spasiti. U tim momentima činilo se da će drugi set otići u trinaestu igru, no tako nije mislio Federer, koji je u 12. gemu iskoristio devetu break loptu u setu za 1:1.

U trećem gemu trećeg seta Đoković oduzima servis Federeru za 2:1, no Švicarac u narednom uzvraća. Do osmog gema, koji je bio i najvažniji gem ovog meča i koji je prelomio meč nije bilo break prilika. Đoković je gubio 4:3 i imao je 40:0 i činilo se kako će bez većih problema izjednačiti na 4:4. Ali onda Federer osvaja četiri poena uzastopno i dolazi do break lopte, kasnije još jedne, koje ne koristi, što je dalo vjetar u leđa prvom reketu svijeta. Đoković u narednom gemu oduzima servis Federeru koji je imao 40:15, da bi u narednom spasoio dvije break lopte, pa je poveo 2:1.

U prvom gemu četvrtog seta Đoković pravi break. Nivo Federerove igre u tim momentima pada, no Federer ipak dolazi do break prilike u šestom gemu, ali Đoković se spašava i već u narednom gemu oduzima servis Švicarcu za dupli break i 5:2. Đoković je propustio prvu priliku, odnosno Federer je uspio vratiti jedan break, a zatim i osvojiti svoj servis za 5:4. Srbijanski teniser na svoj servis drugu priliku nije propustio, iako je Federer imao tri break lopte za potpuni povratak u meč. Đoković je izdržao, stigao je do velike pobjede, trećeg Grand Slama sezone i desetog ukupno. 

US Open, finale:

Đoković - Federer 3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:4)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.