Finci na krilima Selännea ponovo brončani

Amerikanci ostali bez medalje

Finci na krilima Selännea ponovo brončani

Finski hokejaši kao da su preodređeni za olimpijsku broncu. Od Igara u Lillehammeru ovo je već četvrta, od Calgaryja do danas, samo dva puta su Finci ostali bez medalje. U Albertvilleu i Salt. Lake Cityju. U Sočiju za broncu sredili Amerikance 5:0.

Odličan na golu, pogotovo u prve dvije trećine bio je Tuukka Rask sa 27 odbrana. Amerikanci nisu igrali toliko loše sve do drugog gola, čak nisu iskoristili penal u prvoj trećini, šut Kanea zaustavio je Rask. Finci su u drugoj trećini utakmicu skoro prelomili u svega 16 sekundi.

Prvo je Teemu Selänne načeo Quicka koji je ostao pomalo neobjašnjivo van svog gola u sljedećem napadu Finske što je kaznio Jokkinen. Nakon toga je Kane opet imao penal, ali je Rask i drugi put izašao kao pobjednik. Do kraja utakmice, u trećoj dionici Juuso Hietanen uputio je sjajan udarac s plave linije za 3:0, a posao su završili Selänne i Olli Määttä.

Neuništivi Teemu Selänne je ovaj turnir završio sa šest bodova. Postigao je četiri gola uz dvije asistencije. Selänne kojem su ovo bile šeste olimpijske igre.

Za treće mjesto:
Finska - USA 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.