Nikad atraktivnije Zimske olimpijske igre

Po četiri nova sporta i discipline

Nikad atraktivnije Zimske olimpijske igre

Za nešto manje od sedam dana, 7. februara, u Sočiju započinju 22. Zimske olimpijske igre.

Od ove godine među zimskim sportovima naći će se i četiri nova sporta, ali i četiri nove discipline i 12 zlatnih medalja više.

"Imali smo nevjerojatnu mogućnost da u Sočiju dodamo nove sportove i neke nove discipline na Zimskim igrama. To smo i napravili, te smo mišljenja kako će upravo oni učiniti ove igre izvanrednima", kaže Christophe Dubi, sportski direktor MMO-a.

Slopestyle je sport koji će debitovati na Igrama, i to u skijaškom i snowboard formatu. Takmičari se spuštaju niz padinu punu prepreka i skakaonica, s ciljem da izvedu što atraktivnije trikove. Što su oni raznovrsniji, a visine pri skokovima veće, takmičar osvaja više bodova.

Svoj olimpijske debi u Sočiju imat će i halfpipe na skijama u kojem se takmičari spuštaju niz skakaonicu posebnog oblika, te uzduž nje u zraku izvode akrobacije, a cilj je biti što atraktivniji, ali i što precizniji pri dočeku nakon skoka.

Skijaški skokovi bili su jedan od osam sportova na prvim Zimskim olimpijskim igrama davne 1924. u Francuskoj. U Sočiju će imati svoj drugi debi, jer će prvi puta medalje biti podijeljene i u ženskoj konkurenciji. 

Pored četiri sportska debija, prvi ćemo puta gledati i takmičenja u četiri nove discipline: paralelnom snowboard slalomu, mješovitim štafetama u biatlonu i bobu, te mješovitom timskom umjetničkom klizanju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.