Rekordan broj medalja biti će podijeljen u Sočiju
Izrađeno je 1.300 medalja

Potrošene tri kile zlata

Rekordan broj medalja biti će podijeljen u Sočiju

Organizacijski odbor Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sochiju medalje za ZOI predstavio je još prošlog ljeta u St. Petersburgu.

Odličja imaju umetak od stakla i polikarbonata u koje su urezani tradicionalni dizajni iz ruskih regija. 

S jedne strane paraolimpijske medalje nalazi se logo IPC-a, s druge strane medalje nalazi se logo Paraolimpijskih igara i naziv takmičenja ne engleskom. 

Na rubu medalje nalazi se naziv Igara na engleskom i ruskom jeziku, a na medalji je ugraviran naziv na Braillovu pismu. Težina medalje između 585 i 686 grama. Debljina medalje iznosi 10 mm i promjera je 100 mm. Za izradu svih medalja za Olimpijske i Paraolimpijske igre utrošeno je 3 kg zlata, a svaku medalju bilo je potrebno 18 rada.

U Sochiju će biti održan rekordan broj takmičenja u odnosu na sve dosadašnje Zimske olimpijske igre i zbog toga će i broj medalja biti rekordan - 1.300.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti