Ako potpiše za Chelsea, Džeko će automatski oboriti jedan rekord
Edin Džeko je poseban igrač i u evropskim okvirima, a to će se po svemu sudeći još jednom potvrditi.

Ponovo 'skida' Batistutu?

Ako potpiše za Chelsea, Džeko će automatski oboriti jedan rekord

Danas (utorak) će biti nastavljeni pregovori o transferu Edina Džeke iz Rome u Chelsea, a nije isključeno da se posao možda i ozvaniči prije ponoći.

Naš napadač se nalazi na korak do potpisa za londonski klub i povratka u Premier ligu, a ostalo je još samo da se dogovore detalji. Ako sve prođe po planu, Džeko će potpisati sa Chelseajem što će mu možda biti i posljednji veliki ugovor sa nekim top-klubom u karijeri.

Koliko god nam to bilo teško priznati, Edin Džeko polako ulazi u ozbiljne igračke godine i u martu će proslaviti već 32. rođendan. Istina je da bi Edin pred sobom trebao imati barem još dvije-tri godine ozbiljnog fudbala, ali klubovima je uvijek bio rizik dovoditi i skupo plaćati fudbalere u tim godinama. To je jedna od rijetkih odlika modernog fudbala koja se vjerovatno nikada neće (drastično) promijeniti, kao što se nije mijenjala ni do sada.

Edin Džeko bi, u slučaju da potpiše za Chelsea, srušio još jedan zanimljiv rekord čime bi još jednom pokazao da je poseban igrač u evropskim okvirima.

Naš napadač bi postao najskuplje plaćeni 31-godišnjak u ligama petice ikada, jer se špekuliše da će ga Chelsea dovesti za 30 miliona eura. Dosadašnji rekorder je Gabriel Batistuta, koji je 2000. godine prešao iz Fiorentine u Romu za 26 miliona eura. Istina, prije 18 godina je to bilo ekvivalentno današnjih 100 miliona eura, ali ta činjenica ipak ne igra veliku ulogu u ovoj priči.

Pošto će Džeko za manje od dva mjeseca proslaviti 32. rođendan (17. mart), nije loše ni pogledati ko je rekorder među 32-godišnjacima. Fernando Llorente je ljetos prešao iz Swanseaja u Tottenham za 13.7 miliona eura i na prvom je mjestu ove liste.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zanimljivo, Chelsea bi zbog Edina Džeke mogao čak promijeniti i klupsku strategiju dugu skoro cijelu deceniju te ponuditi mu ugovor duži od godinu dana, što od 2010. godine nije bio slučaj čak ni sa najvećim legendama kluba starim 30 ili više godina (Terry, Drogba...).

Za kraj, podsjetit ćemo vas da je Edin Džeko već jednom obarao rekord Gabriela Batistute. Bilo je to u prošloj sezoni, kada je u prvih 20 utakmica sezone postigao 17 golova, jedan više od legendarnog Argentinca, koji je u sezoni 2000/01. postigao jedan gol manje.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi