Mlada trenerska garda o problemima u klupskom bh. fudbalu

Još je samo Zrinjski ostao u Evropi

Mlada trenerska garda o problemima u klupskom bh. fudbalu

A. Beganović

Utakmice 2. pretkola Konferencijske lige pokazale su da se klupski regionalni fudbal nalazi u velikim problemima, a samim tim i bosanskohercegovački.

Od Evrope su se oprostili Velež i Tuzla City, prije njih i banjolučki Borac, a obraz bosanskohercegovačkog klupskog fudbala spasio je mostarski Zrinjski.

Rođeni su razočarali armiju navijača. Očekivalo se mnogo više, pogotovo kada su kuglice mostarsku elipu spojile sa Spartansom sa Malte. Rođeni su u ovaj dvomeč ušli kao favoriti, no na terenu su se stvari odvijale mnogo drugačije. Ekipa s Malte, koliko god to bilo teško priznati, pokazala je da je u vom trenutku kvalitetnija i zasluženo je prošla u narednu fazu takmičenja.

Tuzla City je nakon pobjede nad Tre Pennom iz San Maaria naletio na AZ Alkmaar i imao je aktivan rezultat nakon prvog susreta odigranog u Nizozemskoj (0:1). No, revanš odigran na Grbavici pokazao je da su Nizozemci u ovom trenutku druga dimenzija.

Dodamo li ovome i to da je Borac u 1. pretkolu Konferencije lige ispao od predstavnika sa Farskih Otoka, B36, onda se svi zajedno trebamo zapitati kuda ide bosanskohercegovački klupski fudbal. General nakon bitke ne najlakše biti, a još teže je u Bosni i Hercegovini pronaći sagovornike iz struke koji su spremni otvoreno govoriti o problemima sa kojima se surećemo.

"Ko je kriv za slaba izdanja u Evropi? Ne može biti jedan krivac. Ako ćemo prstom upirati samo na trenere, igrače ili čelne ljude kluba, onda smo na krivom putu. Svi zajedno moraju podijeliti krivicu i biti odgovorni prema poslu kojeg obavljaju. Evidentno je da su klubovi iz zemalja za koje volimo reći da nisu fudbalske, otišli daleko ispred nas. Mi smo, bar po meni, ostali na nekom shvatanju i razumijevanju fudbala u cjelini od prije 30 godina. Često sa puno sjete razmišljamo o prošlosti, sjećamo se tih nekih dana kad smo kao bili dobri, umjesto da gledamo u budućnost.

Konačno moramo shvatiti da je fudbal ozbiljna industrija koja zahtjeva mnogo rada. Treneri moraju osam do deset tati dnevno biti 'unutra', igrači se ne smiju opuštati, a čelnici klubova moraju imati jasnu viziju. Moraju se dovoditi igrači koji trebaju klubovima, a ne oni koji trebaju klub jer nemaju gdje drugo. Mnogo je tu problema i mora se ozbiljno razgovoarati o njima", za SportSport.ba je istakao mladi fudbalski stručnjak, nekada sjajni fudbaler Vule Trivunović, koji smatra da se mnogo više pažnje treba posvetiti i radu u omladinskim selekcijama.

Oglasi

"Kasnimo u svemu, to je naš problem. Organizacijski naši klubovi su ispod svakog nivoa. Pa molim vas, kada ste čuli da neki naš klub ima skaut službu u inostranstvu. Nikad, odgovorno tvrdim. Rad u omladinskim selekcijama je ispod nivoa i ne treba tu kriviti struku. Reći ću vam i zašto. Dio stažiranja sam obavio u Partizanu i to u omladinskim selekcijama. Razgovarao sam s ljudima koji vode Partizanovu školu fudbala, koja je jedna od najboljih u Evropi. Vjerujte mi, mlađi juniori imaju četiri trenera, stariji isto toliki, a tako i mlađi i stariji kadeti, pioniri, predpioniri. Pa u omladinskom pogonu Partizana radi 30 do 50 stručnjaka, a kod nas o svim kategorijama brine pet trenera. I onda se čudimo što ne možemo proizvesti igrača, prodati ga pa tako zaraditi.

Fudbal je industrija i to moramo shvatiti. Onda, treba biti iskren, teško je i dovesti kvalitetnog igrača u Premijer ligu. Vide šta se dešava, čuju se sa kolegama jer igrači su dobro povezani. Onda, porazna je činjenica da mi nemamo Udruženje trenera, igrača, novinara. Zašto ne bismo na nekom mjesečnom nivou se sastajali i pričali o problemima. Ništa nemamo, a želimo mnogo i mislimo da su svi ostali amateri, konobari, ribolovci. Također, moram biti iskren i reći, kod nas treneri hoće da sejde sa predsjednicama, da ručaju s njima, da pričaju o svemu osim o fudbalu."

Na kraju razgovora Trivunović je pohvalio Zrinjski i način na koji radi mostarki klub i aktuelni bosanskohercegovački prvak.

"Naravno, ima stvari koje treba pohvaliti. Zrinjski je primjer kako bismo trebali raditi. Nisu otjerali trenera nakon neuspjeha, ostavili su ga, ali odlučili se za drugačiju strategiju. Pronašli su svoju bazu mladih igrača u Hrvatskoj, neafirmisanih ali željnih dokazivanja. Uz nekoliko iskusnih provjerenih igrača dobili su šta su željeli. Odigrali su dobro i u ova četiri evropska susreta i od srca im želim da nastave sa dobrim igrama", zaključio je Trivunović.

Vrlo rado je prihvatio da govori o nastupima bh. klubova u Evropi i mladi šef struke Krupe, Vladimir Ilić. Iako se radi o najmlađem stručnjaku u našoj zemlji sa Krupom je postigao sjajne rezultate i sasvim sigurno ima mnogo toga za reći na ovu temu.

"Prvo da kažem, da su naši klubovi uglavnom igrali protiv klubova koji su u kakvom takvom ritmu, što može biti otežavajuća okolnost, odnosno klubovi koji su ispali, Borac, Velež i Tuzla City imaju nove trenere i malo je vremena da se ekipa na njihov rad navikne. No, svakako to ne smije biti opravdanje. Borac je protiv kluba sa Farskih Otoka imao dva gola prednosti nakon prvog susreta i očekivalo se da će proći. No, primiti tri pogotka u revanšu je nedopustivo. Ok, novi je trener, novi tim, ali moralo se proći. Velež već pola godine ne igra dobro što pokazuje i položaj na tabeli na kraju sezone. Osjetio se pad početkom godine, no uspjeli su osvojiti Kup u utakmici u kojoj je Sarajevo bilo mnogo bolje i na tome im svakako treba čestitati. Tuzla City je ispao od realno mnogo kvalitetnijeg protivnika", govori Ilić, a na pitanje šta raditi da se u dogledno vrijeme stvari poprave odgovara:

Oglasi

"Zemlje koje nisu bile na fudbalskoj mapi prije 20 godina mnogo brže od nas napreduju. Gledamo na njih podcjenjivački, a nemamo na to pravo. Realnost je da se mnogo više ulaže, da igrači iz Premijer lige čekaju prvu ponudu da naprave transfer. Nije više bitno gdje, Kazahstan, Litvanija, Uzbekistan. Pa kada odu na Maltu svi govorimo, dobar posao za njega. Mislim da naša liga mora postati u svakom smislu razvojna, da se prilika treba davati mladim igračima željnim dokazivanja. Moramo biti okrenuti mladima, zato i podržavam pravilo zaštićenog godišta, ali ne ako ga koristimo zato što moramo. Ponavljam, mladi igrači trebaju dobijati što više prilika za igru i klubovi moraju što više izdvajati na usavršavanju stručnog kadra, pa i po cijenu da manje novca ostane za igrače u prvom timu".

Ilić je također pohvalio Plemiće.

"Da vam kažem, nije Zrinjski s glave na glavu mnogo bolji od svojih konkurenata, ali izdvaja ga fizička moć. Trkački su na zavidnom nivou, mnogo većem od ostalih klubova, rade konstantno presing što rezultira atraktivnom igrom sa mnogo golova. I u Evropi su to odlično radili, a što je najbitnije, puno trče u visokom ritmu i na osnovu tih karakteristika su dominirali ligom. Mislim da mogu nastaviti sa dobrim igrama u Evropi", zaključio je mladi trener Krupe.

Nekadašnji trener Borca s kojim je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, Marko Maksimović, također je dao svoj komentar.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Ambijent oko klubova mora biti na odličnom nivou ukoliko se žele praviti dobri rezultati. Ne vjerujem da igrači i struka podcjenjuju protivnike, ali stičem dojam da unaprijed sve znamo. Znate, kada prođe izvlačenje, odmah se u javnosti prave kalkulacije kako do grupne faze. A igramo protiv profesionalaca. Pa vidite molium vas, prije 15 godina sam bio član Sarajeva koje je u 1. kolu kvalifikacija Lige prvaka sa čini mi se ukupnih 9:1 pobijedilo prvaka Malte Marsaxlokk. Ali, oni su tada bili amateri, pravi amateri. Mislim da nisu imali ni stranaca u ekipi. A, danas se radi o profesionalnim klubovima koji su iz godine u godinu sve bolji. Evo, nećemo gledati samo Velež, izbacio je klub s Malte i Radnički iz Niša, pa prije dvije godine Hajduka. Imaju tri predstavnika u 3. pretkolu, e pa to nešto govori", govori Maksimović i dodaje:

"Veliki problem su po meni tereni. Nije isto igrati na dobrim terenima u Evropi i na lošim kod nas. Očekujem da ćemo biti bolji u Evropi nakon što se završi postavljanje ovih novih terena. Bio sam igrač i znam dobro šta govorim. Također, mijenjamo mnogo trenere. Izgubiš dvije utakmice i odmah 'noga', a to nije dobro. Zrinjski je pokazao kako se radi i kako ti se sve vrati kada imaš povjerenje u struku i kada znaš šta želiš.

Borac, Velež i Tuzla City, šta im je zajedničko? Sve tri ekipe su promijenile trenere na kraju sezone. Jedni su izborili Evropu, drugi dobili priliku da vode utakmice u Evropi. Molim vas, šta može trener uraditi za mjesec dana? Ne može zapamtiti ni imena igrača, a kamoli sprovesti neke svoje zamisli. Dobro, Tuzla je imala teškog protivnika, Velež realno mnogo težeg od Borca, ali da bi trener napravio neki svoj sisterm minimum mu treba pola godine. Na kraju, rad u omladinskim kategorijama nam je slab. Evo, ako izlazni junior Sarajeva, Željezničara, Borca, Zrinjskog ili Veleža, ne može igrati u Premijer ligi, onda bi morao bar biti nosioc igre u nekom klubu entitetskih liga. Ali, to nije tako, nažalost", zaključio je mladi stručnjak.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

NorthSide
Mlađi treneri trebaju preuzimat naše klubove a ne komšije iz susjednih država ili ofucani treneri tipa morž.
6 0
amarosimbrko
Joj ovi novinara pa sta zovete ovu ublehu od Maksimovica? Vico mu osvojio titulu citav region zna pa on da vrijedi bilo sta neko bi ga do sada uzeo cista ubleha od trenera?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi