Pobjeda protiv Slovačke za vraćanje izgubljenog samopouzdanja

Situacija je daleko od bajne

Pobjeda protiv Slovačke za vraćanje izgubljenog samopouzdanja

O. Lekić

Večeras se završavaju najlošije kvalifikacije u historiji Bosne i Hercegovine. Međutim, čeka nas baraž i treba ići na pobjedu kako bi se vratilo izgubljeno samopouzdanje i ugledalo svjetlo na kraju tunela.

U okviru 10. kola kvalifikacija za EURO u Njemačkoj, Bosna i Hercegovina večeras dočekuje Slovačku. Slovačka se uz Portugal iz grupe J direktno kvalifikovala, a jedino što mi večeras možemo napraviti jeste skočiti s petog na četvrto mjesto, ukoliko pobijedimo, a Island ne pobijedi Portugal.

Prije tri dana naša selekcija doživjela je veliku blamažu. S čak 4:1 bolji od izabranika Save Miloševića bio je Luksemburg, što je drugi vezani debakl, nakon onog protiv Portugala u Zenici (0:5).

Nije naša reprezentacija u posljednjih šest utakmica protiv reprezentacija za koje igraju profesionalni fudbaleri postigla niti gol sve do sudijske nadoknade protiv Luksemburga, te je samopouzdanje na jako lošem nivou, o čemu je jučer na press konferenciji govorio i naš sjajni desni bek, Amar Dedić.

Stoga, večeras treba učinit sve da se dođe do pobjede. Svaki dobar rezultat u ovom momentu je premija za nas, naročito uzimajući u obzir da nam je naredna utakmica polufinale baraža za Evropsko prvenstvo.

Oglasi

FIFA-inih termina za prijateljske utakmice do baraža više nema, tako da nam je ovo posljednja utakmica koju ćemo igrati prije tog 21. marta kada ćemo u Zenici ugostiti prvog protivnika u baražu. Nadamo se ne i posljednjeg.

Međusobni omjer BiH - Slovačka

Sa Slovačkom smo se do sada sastajali četiri puta. Dva puta je slavio naš tim, dva puta Slovačka. Postigli smo pet, a primili šest pogodaka.

Prvi put smo igrali 17. novembra 2010. godine kada smo s 3:2 bili bolji u prijateljskom meču. Zatim smo igrali dvomeč u septembru 2013. u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu.

Slovačka je slavila u Zenici s 0:1, no četiri dana kasnije nakon preokreta pobjeđujemo u Žilini s 1:2 i otvaramo si vrata Svjetskog prvenstva. Te utkamice se svi dobro sjećaju.

Oglasi

I posljednji meč s njima igran je 26. marta ove godine u 2. kolu kvalifikacija za EURO. Slovačka nas je potpuno nadigrala u Bratislavi i slavila s 2:0.

Sudije iz Austrije, dva puta sudio HŠK Zrinjski 

Julian Weinberger iz Austrije glavni je sudija večerašnje utakmice. Dva puta je sudio našoj selekciji, ali juniorskoj. Bilo je to 2018. u kvalifikacijama za EURO, kada smo izgubili od Nizozemske 6:0, pa pobijedili Farske Otoke 2:1.

Iste godine sudio je Zrinjskom u Mostaru kada je remizirao 1:1 sa Spartakom iz Trnave u drugoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka, dok je prošle godine bio sudija na prvom meču play-offa Konferencijske lige u kojem je Zrinjski s 1:0 bio bolji od Slovana iz Bratislave.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Julian Weinberger kroz karijeru u prosjeku pokazuje 4,33 žuta kartona po utakmici.

Maximilian Kolbitsch i Andreas Witschnigg će mu biti pomoćnici, dok je Stefan Ebner četvrti sudija. U VAR sobi glavni je Alan Kijas, a njemu će pomagati Manuel Schuettengruber.

Utakmica je na rasporedu od 20:45, a u istom terminu u našoj grupi Portugal dočekuje selekciju Islanda, dok će Lihtenštajn biti domaćin Luksemburgu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi