Otkrivena velika tajna: Zidane možda ne bi imao veliku karijeru da je završio samo jedan potpis
FOTO: EPA

Predsjednik je imao drugačije viđenje

Otkrivena velika tajna: Zidane možda ne bi imao veliku karijeru da je završio samo jedan potpis

H. Zilić

Fudbal je ispričao mnoge filmske priče, a jedna od onih koja se može stvatiti na sami vrh piramide desila se 1995. godine, kada su Blackburn Roversi došlio do senzacionalne titule prvaka Engleske.

Roversi su na kraju Premiershipa kroz cilj prošli kao prvoplasirani i o njima je u tom trenutku pričala cijela fudbalska Evropa.

Kanny Dalglish na klupi, Alan Shearer u napadu, jednostavno to je bila generacija koja se i danas prepričava među fudbalskim romanticima.

Nakon te titule Blackburn je osigurao nastup u Ligi prvaka i htjeli su evropski iskorak.

Krenuli su u jačanje tima, a želja tadašnjeg menadžera Blackburna Kennya Dalglisha bio je niko drugi nego Zinedine Zidane.

Oglasi

Međutim, stigao je odgovor od predsjednik kluba, a u to vrijeme tu je funkciju obavljao Jack Walker.

"Šta će nam Zidane kad već imamo Tima Sherwooda? Nema potrebe za tim transferom", rekao je tada Walker, a ni slutio nije vjerovatno kakvu će grešku napraviti u budućnosti.

Blackburn Rovers rejected the opportunity to sign Zinedine Zidane back in 1995 😲🌹 In 1995, following Blackburn Rovers'...

Posted by Football Newz on Wednesday, October 4, 2023

Te sezone Zinedine Zidan je bio čla Bordeauxa, a godinu nakon povezivanja sa Blackburnom krenula je velika karijera. Popularni Zizu je 1996. godine potpisao za Juventus, a ostalo je historija, 2001. godine završio je u Real Madridu.

Blackburn je u sezoni 1995/1996 odigrao veoma loše u grupnoj gazi Lige prvaka. Bili su u grupi B sa ekipama Spartaka iz Moskve, Legie iz Varšave i Rosenborga i na kraju su zauzeli posljednje mjesto u grupi sa četiri osvojena boda.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nakon neuspjelog transfera Zidanea, Blackburn je ostao i bez Daglisha, a jedna bajka engleskog i evropskog fudbala počela se lagano rasipati.

Blackburn je 28 godina nakon toga član Championshipa, bili su i trećeligaši, a posljednji trofej su osvojili 2002. godine to je bio engleski Liga Kup.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi