Ancelotti se suočio s najvećom izdajom u karijeri - izdao ga njegov ratnik: "Bio mi je kao brat"
Ancelotti se vraća na "mjesto zločina"...

Zajedno su osvajali Evropu, a sada...

Ancelotti se suočio s najvećom izdajom u karijeri - izdao ga njegov ratnik: "Bio mi je kao brat"

Edmir Škorić

Italijanski fudbalski stručnjak ima veliko znanje i ne može svako da se pohvali da je vodio timove poput Parme, Juventusa, Milana, Chelseaja, PSG-a, Real Madrida, Bayerna, Napolija i Evertona. U bogatoj trenerskoj karijeri radio je sa najboljim igračima svijeta i uglavnom je bio poštovan, ali ipak jedan dan mu ne izlazi iz glave.

Nije uvijek sve idealno bilo za Ancelottija, jednog od najtrofejnijih trenera u historiji fudbala. Iako je važio za tipa kojeg svi obožavaju i kojem se svi klanjaju, postoji period njegove (trenerske) karijere kada je patio. I zaista jeste.

Bio je decembar, 2019. godina, Ancelotti je doživio možda i najveće poniženje u karijeri. Vjerovatno mu ni danas nije jasno zašto se sve to dogodilo i zbog čega je dobio otkaz, ali najviše od svega boli ga izdaja od čovjeka koji mu je bio poput brata.

Te noći 2019. Carlo Ancelotti pokušao je uvjeriti predsjednika Napolija Aurelija De Laurentiisa da ne donese odluku o njegovoj smjeni. No, kontroverzni predsjednik Napolija, koliko god obožavao Ancelottija, donio je takvu odluku.

Carlu se zahvalio, vjerujući da je pobuna igrača jednostavno prevelika i da se stvari neće riješiti dok god Italijan bude tu. I to što su mu leđa okrenula tada brojne zvijezde Napolija Ancelottija i ne boli, koliko ono što mu je uradio "brat".

Oglasi

Naime, dok je još uveliko vodio Napoli, Ancelottiju iza leđa je Gennaro Gattuso nagovarao De Laurentiisa da upravo njega postavi umjesto Ancelottija, što se i dogodilo narednih dana.

"Igrač u kojeg sam imao najviše povjerenja bio je Gattuso, za mene je bio poput brata iako sam mu bio trener. Rekao sam mu stvari koje nisam rekao nikome drugome", priznao je Ancelotti 2018. godine.

U prošlosti je Ancelotti bio na klupi Milana u čijem veznom redu je bio "ratnik" Gattuso, a ta ekipa, koja je osvojila dva puta Ligu prvaka, ostat će po mnogima upamćena kao jedna od najboljih u historiji ove igre.

Ancelotti je s Milanom osvajao Ligu prvaka 2003. i 2007. godine i oba puta je u timu imao Gattusa, kojeg je volio više od bilo kojeg drugog igrača.

Iako je 2019. godine odveo Napoli u osminu finala Lige prvaka, ne baš najbolji rezultati u Seriji A, pobuna dijela igrača i Gattusovo zavođenje De Laurentiisa učinili su da Ancelotti dobije otkaz.

Oglasi

"Imali smo jako lijepe trenutke. Osvojili smo dvije Lige prvaka i uspomene koje imam zauvijek. Odnos nije uvijek dobar. Imali smo problema koji su osobni", rekao je Ancelotti ove godine u najavi polufinala španskog Superkupa, pošto se trebao susreti upravo s Gattusom, koji je tada vodio Valenciju.

"Kad sam stigao u Napulj, počeo sam raditi i tada su mediji ili televizija govorili da ekipi ne ide dobro. Mislim da smo zbog toga imali problem. On zna da imam puno poštovanje prema njemu, mislim da u ovom trenutku nemam o čemu razgovarati, to je problem u poslu. Osvojili smo puno, on je najbolji trener na svijetu, s moje ljudske strane imam puno poštovanja prema njemu", objasnio je kasnije Gattuso.

Ancelotti je na kraju dobio otkaz, a Gattuso je preuzeo njegovo mjesto nakon što je prije odlaska svog bivšeg trenera dogovorio ugovor s De Laurentiisom da ga zamijeni. Dva dana kasnije, Gattuso je predstavljen u Castel Volturnu:

"Htio sam nazvati Ancelottija, učinio sam to jutros. Nisu bili laki dani. Morao sam razjasniti stvari s Carlom", izjavio je tada Gattuso, koji je nedavno preuzeo ekipu francuskog Marseillea, dok Ancelotti vodi vjerovatno posljednju sezonu Real Madrid, pošto se očekuje da od ljeta bude na klupi Brazila.

Potražite više informacija na temu Serie A:

64-godišnji stručnjak iz Reggiola rekorder je sa četiri osvojene Lige prvaka. Dvije titule ima s Milanom, a dvije sa Real Madridom. Pokušat će da dođe i do pete u sezoni 2023/24, ali to neće biti nimalo lako... Priču o sukobu s Gattusom i odlaskom iz Napolija španski mediji donose danas i njome najavljuju duel Napolija i Reala koji se igra sutra od 21h u sklopu 2. kola Lige prvaka.

Real je u prvom kolu slavio teško protiv Union Berlina golom Judea Bellinghama u zadnjim sekundama, dok je Napoli s 2:1 trijumfovao u gostima kod Brage.

Top Komentari

kali
Gatuso trener ali u m.... nikad kao Carlo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi