Horor djetinjstvo, prijateljstvo sa Maradonom, doping, kokain i novo uskrsnuće
Arhiva - Maradona i Carnevale u dresu Napolija

Filmska priča

Horor djetinjstvo, prijateljstvo sa Maradonom, doping, kokain i novo uskrsnuće

A. Beganović

Godina je 1987., talijanska pokrajina Kampanija, odnosno njen glavni grad Napulj "gori". Ne, razlog nisu okršaji dobro poznati napuljski kriminalaca, nego fudbal.

Po prvi put je Napoli osvojio naslov prvaka Italije. Siromašni jug je pobijedio bogati sjever Italije, a idol, ne samo ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu u Napulju, nego i svih stanovnika ovog grada postao je jedan od najboljih igrača svih vremena Diego Armando Maradona.

Međutim, ovo nije priča o "Malom zelenom", koji je bez ikakve sumnje bio "motor" Napolija, nego o njegovom saigraču, čovjeku za kojeg je tadašnji trener Ottavio Bianchi rekao da bez njega titula ne bi bila osvojena, Andrei Carnevaleu.

Ovaj nekadašnji talijanski reprezentativac rođen je 12. januara 1961. godine u gradiću od 6.000 stanovnika Monte San Biagiju u pokrajini Latina. Odrastao je u radničkoj porodici, a sa 13 godina ostao je bez majke. Naime, njegov otac Gaetano, radnik državnih željeznica, sjekirom je ubio suprugu, odnosno Andreinu majku dok je prala veš uz rijeku iza kuće. Nakon tog monstruoznog čina Gaetano je obukao odijelo i prijavio se policiji, a nekoliko godina kasnije počinio je samoubistvo.

Andrea je nakon što mu je otac ubio majku napustio školu i počeo je raditi. Pomagao je majstorima u zidarskim radovima po danu, a noć je bila rezervisana za njegovu najveću ljubav - fudbal. Već tada su mu predviđali blistavu karijeru, a seniorski debi imao je u Latini 1978. godine. Nakon toga igrao je za Avellino, Reggianu, Cagliari, Cataniju i Udinese, da bi 1986. stigao u Napoli. Pored njega u ovaj klub stižu i Fernando De Napoli te Francesco Romano, a godinu kasnije biće to tim koji je ispisao historiju.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Napoli je osvojo prvu titulu prvaka, Maradona je sa 10 pogodaka najefikasniji, a Carnevalo je postigao osam, posljednji u pretposljednjem kolu u duelu sa Fiorentinom (1:1) koji je Napoliju i teoretski donio naslov prvaka. Dolazak Carece u narednoj sezoni značio je i slabiju minutažu za Carnevalea, pa je postigao samo dva pogotka. Ipak u sezoni 1988/1989 Ottavio Bianchi pravi napadački trio Carnevale-Careca-Maradona što, ispostavit će se, odgovara talijanskom napadaču pa u Seriji A postiže rekordnih 13 pogodaka. U sezoni 1989/1990 kada Napoli osvaja drugu titulu prvaka Italije Carnevale postiže osam pogodaka, a po isteku pomenute sezone seli u Romu.

Mundijal u Italiji i odlazak u Romu - raspad sistema

Dobrim igrama u Napoliju zaslužio je poziv u reprezentaciju. Italija je domaćin smotre najboljih svjetskih fudbalera, a očekivanja javnosti su titula. Tadašnji selektor Azeglio Vicini ga je obožavao. Carnevale i Vialli su činili napadački tandem, no u prva dva susreta grupne faze Vicini ga mijenja Totom Schillacijem. Prilikom izmjene u drugoj utakmici Carnevale mu prigovara, što Vicini nije zaboravio, pa ga sklanja iz ekipe, odnosno preostale susrete gledao je sa tribina. Malo nakon Mundijala Andrea se ženi mladom voditeljicom Paolom Perego, ali na vjenčanje nije stigao Diego Maradona. Navodno zbog toga što su u finalu Svjetskog prvenstva Talijani zviždali tokom intoniranja argentinske himne.

Ipak, Carnevale koji je tokom odrastanja prošao "sito i rešeto" brzo zaboravlja Mundijal i nedolazak prijatelja na vjenčanje i do dolasku u Romu ima start iz snova. U četiri utakmice postiže pet pogodaka, ali ponovo sudbina nije na njegovoj strani. Zajedno sa svojim saigračem Angelom Peruzzijem pada na doping testu, a godina suspenzije učinila je svoje. Vratio se na teren, za Romu je odigrao ukupno 73 utakmice i pritom je postigao 25 pogodaka. A, do kraja karijere igrao je još za Udinese i Pescaru.

Međutim, tu nije kraj, odnosno 2002. godine Carnevale ponovo dolazi na naslovnice talijanskih medija. Uhapšen je zbog prodaje i posjedovanja kokaina. Demonu bijelog praha nije se uspio oduprijeti, a taj skandal s kokainom duboko je pogodio Italiju. Godinu kasnije je završio u kućnom pritvoru u sklopu poznate istrage o VIP osobama i drogama u kojoj su između ostalih bili i poznati italijanski političari Gianfranco Micciche i Emilio Colombo.

Opis nije dostupan.

Ubrzo je oslobođen, ali je i obilježen. Svjestan je u tim momentima da je na dnu. Tražio je samo još jednu priliku i dobio ju je i to u Udineseu. Postao je jedan od arhitekta najboljoje skaut službe svih vremena o kojom smo pisali. Zajedno sa svojim saradnicima pronašao je veliki broj fudbalere na kojima je Udinese zaradio bogatstvo i koji su mu donijeli nekoliko sjajnih evropskih nastupa.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Filmska priča čovjeka koji i danas radi u Udineseu, a koji će za dva dana napuniti 61 godinu. Uoči 60-rođendana u intervju talijanskim medijima dotakao se i prerano preminilog Diega Maradone.

"Bio sam jako vezan za Diega, bio je pravi muškarac. Izgubio sam pravog prijatelja, koji mi je bio kao član porodice. Danas još uvijek ne mogu vjerovati što se dogodilo, jako mi nedostaje. Danas bih sigurno primio njegove čestitke, znam da će mi ih ionako poslati odozgo".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi