Cengiz Under: "Stalno sam bio na vezi sa Džekom, ponavljao mi je samo jedno..."

Ponovo ujedinili snage

Cengiz Under: "Stalno sam bio na vezi sa Džekom, ponavljao mi je samo jedno..."

Edmir Škorić

Turski velikan Fenerbahče na titulu čeka devet godina, a navijači ovog slavnog tima uvjereni su da je ovo sezona u kojoj će napokon slaviti.

Razloga za optimizma imaju i ne samo zato što su u prvenstvo ušli sa sigurnih šest pobjeda u dva kola i sa nanizamim uvjerljivim pobjedama u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, već zbog činjenice da su ovog ljeta dovedeni vrhunski nogometaši kao što su Edin Džeko, Cengiz Under, Dušan Tadić, Fred...

Cengiz Under je stigao iz Marseillea, a u Turskoj je dobio priliku da se udruži sa nekadašnjim saigračem iz Rome, Edinom Džekom. Upravo Undera je Džeko ranije nazvao "malim bratom", te je očigledno i sam pomogao u transferu turskog reprezentativca.

U intervjuu za Fener TV, Under je govorio o mnogim temama, ali nije mogao da se ne osvrne na Džeku, kojeg isuviše poštuje i kojeg jako dobro poznaje. Poveznica im je Mirsad Turkcan Jahović, proslavljeni košarkaš bh. porijekla. Rođen kao Mirsad Jahović, otišao je živjeti u Tursku i promijenio je svoje prezime u Türkcan. U to vrijeme dobio je i tursko državljanstvo i počeo igrati za tursku košarkašku reprezentaciju.

"Edin Džeko mi je također puno pomogao kada sam tek došao u Rim. Moj menadžer, Mirsad Türkcan, također je legenda Fenerbahčea. Zbog toga smo uvijek imali blisku vezu s Džekom. Edin Džeko mi je uvijek pomagao jer su pričali istim jezikom. Išli smo zajedno na večere kad smo bili u Rimu. Sada smo opet u istom timu. Jako sam sretan što je on došao prije mene. Jer gledati igrača poput njega u Turskoj nešto je sasvim drugačije. Stalno smo razgovarali telefonom. 'Kada dolaziš?', pitao me često. Oboje smo govorili: 'Moramo biti još malo strpljivi'. Bio sam i pod velikim stresom. I konačno se to dogodilo. Prije ulaska na stadion razgovararli smo s njim putem videa. Sada smo opet u istom timu. Sretan sam zbog toga", rekao je Under.

Krilnog nogometaša raduje velika podrška koju ima od strane navijača Fenera, tvrdi da ju je osjetio prije nego je stigao u Istanbul.

Oglasi

"Od prvog dana kada sam došao, podrška koju su mi dali je bila velika. To sam osjetio puno prije nego što sam došao, na društvenim mrežama. Bio sam jako sretan. Vrlo je drugačije imati taj osjećaj prije dolaska. To vas dodatno potiče da dođete upravo ovdje. Napokon sam ovdje s navijačima Fenera. Bit će puno trenutaka kada ću ih usrećiti. Neka niko ne sumnja. Ovdje mi je ugodno. I ja mogu osjetiti svačiju ljubav. Uz njihovu ljubav bit ću puno jači igrač na terenu. Poruka koju želim prenijeti navijačima: Napunimo naš stadion svaku utakmicu ove godine. Idemo zajedno na najbolji način do kraja puta. Vrlo je drugačiji osjećaj osjetiti vašu podršku. Kao 12. igrač uvijek osjećamo vašu podršku. Ostvarimo velike stvari zajedno", dodao je Under.

Želja mu bila da igra sa Tottijem

"Prvi dan kad sam išao u Rim, neko me nazvao i rekao 'upoznat ćemo te s nekim'. U sezoni kada je Totti napustio nogomet, ja sam otišao u Rim. Volio bih da možemo igrati zajedno. Volio sam ga. Prvi put su me upoznali s njim, bio sam jako uzbuđenn, pogotovo kada odete u Evropu i kada sretnete nekoga koga doživljavate kao idola. Htio sam cijelo vrijeme razgovarati s njim, ali u početku nisam mogao puno govoriti jer nisam znao jezik. Bilo je od velike pomoći. Bio je u klubu prve godine. Dolazio je i odlazio svaki dan, ali mi je bio od velike pomoći. Zapravo, prije mečeva me stalno tjerao, govorio 'Ako zabiješ gol na ovoj utakmici, napravit ću ti ovo, kupit ću ovo, dobit ću ovo'. Bio je jedan od igrača s kojima sam želio igrati. Puno mi je pomogao u Rimu od dana kad sam otišao".

Oglasi

Evidentno je da Cengiz Under ima veliko samopouzdanje i da vjeruje u svoje mogućnosti...

"Znam šta se od mene očekuje. Od svoje 10. godine uvijek sam igrao s momcima koji su dvije godine stariji od mene. Imam visoko samopouzdanje i mislim da sam jedan od ljudi koji to najbolje mogu učiniti na terenu. Nikada se ne vezujem za loše kritike. Ovo me više motivira. Događalo se i kad je bilo puno kritika u reprezentaciji, ali nije me to pogađalo. Najbolji sam strijelac otkad igram za reprezentaciju. Ja sam taj koji ima najviše asistencija".

Očekuje da sa Fenerbahčeom osvoji titulu ove godine iako je svjestan da je turska liga mnogo teža nego ranijih godina.

"Svaki put kad igram ovdje znam da je Super liga teška. Bilo je dobro u to vrijeme, sada je kvaliteta sastava timova počela ići na bolje. Bit će teška liga ove godine, ali mislim da smo najbolji. Jedan od najvećih faktora koji me potaknuo da dođem ovdje bila je kvaliteta lige. Ionako nema potrebe govoriti ime Fenerbahle, sve se mijenja kad se to ime izgovara. Što se mene tiče, ja sam uvijek spreman. Uvijek sam vrlo siguran u sebe. Vrlo sam samouvjeren igrač. Ne bježim od konkurencije, uvijek želim igrati. Zbog toga sam došao ovdje. Ne mislim ništa drugo. Samo želim igrati i svima pokazati koliko mogu. Nemam se kome dokazivati. Dat ću sve od sebe samo da Fener postane prvak. Želim dati puno golova. Svi imaju velika očekivanja od mene. Niko ne treba brinuti. Poznajem se jako dobro. Vrlo dobro poznajem nogomet koji ću igrati".

Potražite više informacija na temu Super Lig:

"Napravili smo 5 od 5 u Ligi konferencija. Budući da sam došao kasnije, bit ću uključen u sljedeći proces. Sve je dobro prošlo. Imali smo mnogo različitih pobjeda. Pogotovo u zadnjoj utakmici sam bio u svlačionici. Vidio sam ovo izbliza. Imamo dobru izvedbu kao tim. Dobili smo 5:1, čeka nas revanš. Moramo ići utakmicu po utakmicu. Dug je to maraton. Znam jer sam prije igrao u Marseilleu. Išli smo do polufinala Lige konferencija. Nadam se da ćemo s ovom ekipom doći do finala. Kvaliteta našeg tima je velika. Bolje je ići meč po meč bez razmišljanja o kraju. Igrat ćemo mnogo utakmica zajedno s ligom. Vjerujem da ćemo doći do kraja", dodao je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi