Dominik Livaković ima nepopravljivu slabost: Zbog nje igra u Turskoj, a ne u najboljim ligama Evrope
Ogromne probleme ima hrvatski golman u Fenerbahčeu (AP Photo/Martin Meissner)

Slaba tačka

Dominik Livaković ima nepopravljivu slabost: Zbog nje igra u Turskoj, a ne u najboljim ligama Evrope

Midhat Šljivak

Hrvatski golman Dominik Livaković poprilično je razočarenje za navijače Fenerbahčea ove sezone. Stigao je u klub kao veliko pojačanja, a u finišu sezone navijači mole trenera Ismaila Kartala ga ne stavlja na gol jer su protivnici otkrili njegovu slabu tačku.

Dominik Livaković igra poprilično skromnu sezonu u Fenerbahčeu. Stigao je kao veliko pojačanje iz zagrebačkog Dinama, no navijači istanbulskog kluba već su mu okrenuli leđa i sve se češće spominje njegov odlazak iz Fenera.

Livaković je imao dobrih partija na golu turskog velikana. Međutim, njegova slabost je otkrivena i to protivnici maksimalno koriste ove sezone.

Slaba tačka 29-godišnjeg hrvatskog čuvara mreže su udarci s distance. On je ove sezone 30 posto pogodaka primio udarcima s distance.

Od 37 šuteva koje su protivnici uputili s distance ove sezone, 11 je završilo u mreži 'jedinice' Fenera. To je zaista katastrofalna statistika.

Oglasi

Na vrijeme je istanbulski klub shvatio gdje leži problem ovog golmana. Angažovali su Sandra Zufića kako bi s njim radio, no u proteklih mjesec dana se ništa nije popravilo.

Od 11 pogodaka koje je primio s distance, osam ih je došlo u prvenstvu, a tri u evropskim takmičenjima. Definitivno su udarci s distance ozbiljan problem za Hrvata i to je vjerovatno jedan od razloga što kao reprezentativac Hrvatske nije završio u nekom velikanu iz najboljih evropskih liga.

Oni su definitivno na vrijeme prepoznali šta je problem u igri hrvatskog golmana. Ne može se pohvaliti ni igrom nogom, što većina klubova iz vrha danas traži, pa je jasno zašto je kao 'jedinica' Vatrenih završio u Turskoj.

Za usporedbu, čovjek kojeg je zamijenio na golu Fenera, Altay Bayındır, prošle je sezone u 34 nastupa primio svega četiri pogotka s distance. On je trenutno član Manchester Uniteda.

Oglasi

Dominik Livaković je ove sezone primio ukupno 42 pogotka u 39 utakmica, a 16 puta je mrežu sačuvao netaknutom. Pred njim je sada ključni dio sezone u kojem mora biti vrhunski ako želi svom timu donijeti išta dobro jer je ove sezone primio previše laganih golova.

Mnogi i u Hrvatskoj vjeruju da bi i selektor reprezentacije Zlatko Dalić morao razmisliti o drugim opcijama na golmanskoj poziciji pred Euro. Livaković im jednostavno ne ulijeva preveliko povjerenje.

Saudijska Arabija je nova destinacija za Livakovića?

Dominik Livaković karijeru bi mogao nastaviti u Saudijskoj Arabiji. Turski mediji tvrde da za Hrvata postoji ponuda iz ove zemlje.

Saudijci žestoko kreću po pojačanja i ovog ljeta. Jedan od igrača na koji su bacili oko je i hrvatski golman i navodno postoji velika ponuda za njega.

Livaković je sam izrazio želju za odlaskom iz Istanbula. To je učinio nakon fizičkog napada od strane navijača Trabzonspora kada je nokautiran nasred terena.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Istog trenutka je želio otići iz Turske. Uspjeli su ga nagovoriti da ostane u klubu barem do kraja sezone kada će sjesti za stol i razgovarati o budućnosti.

Za sada je, navodno, hrvatski čuvar mreže mnogo bliži odlasku iz kluba. To bi možda bilo najbolje za sve u ovom trenutku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi