Nevjerica zbog izjave: Trenira Hrvata, a nazvati Srbina i Bosanca ciganom Gasperiniju nije rasizam

Iskusni trener iznenadio razmišljanjem

Nevjerica zbog izjave: Trenira Hrvata, a nazvati Srbina i Bosanca ciganom Gasperiniju nije rasizam

Admin Čaušević

Navijači Atalante su poznati po rasističkim uvredema, posebno prema igračima koji dolaze sa Balkana. Nekoliko puta na njihovoj meti su bili Edin Džeko (BiH) i Dušan Vlahović (Srbija), a interesantno da im je ljubimac Mario Pašalić (Hrvatska).

Džeko bi skoro svaki put kada bi igrao u Bergamu bio nazivan ciganom, a u nedjelju je kroz isto prošao i Vlahović u pobjedi Juventusa nad Atalantom sa 0:2,

I dok je trener Juventus Massimilliano Allegri kritikovao navijače Atalante zbog uvrede, Gianpiero Gasperini je iznenadio izjavom kazavši da današnje uvrde nisu rasizam.

"Osuda diskriminirajućeg skandiranja Vlahoviću? Da, apsolutno, ali isto tako moram istaknuti da u Atalanti igraju Pašalić, Đimsiti, Iličić, Šutalo, mnogi igrači te nacionalnosti ako hoćete. I zato trebamo i razlikovati stvari..."

"Ponekad su uvrede povezane i s drugim stvarima, zar ne? Kao kad se uzimaju druge vrste uvreda. Rasizam je vrlo ozbiljna stvar zato ga ne treba brkati s drugim stvarima."

"Ne treba brkati jer se inače rasizam tiče svih, pa i naših igrača. Umjesto toga, ako nije rasizam onda nije. Moramo to ponekad razlikovati."

Oglasi

"Uvreda je i kada se nekom kaže 'kurvin sine' ili "govno jedno."Bilo da je uvreda usmjerena na pojedince ili je rasna uvreda. Ako je rasizam, odnosio bi se i na mnoge igrače koji su ovdje, ali nije tako.

"Mora se razlikovati jer inače od cijele trave napravi snop. Onda se poslije trebamo boriti protiv pravog rasizma, a ne pojedinačnih uvreda", objasnio je Gasperini.

Mnogi su ostali iznenađeni ovom izjavom pogotovo jer dolaze od čovjeka koji je prošao mnogo toga te trenirao brojne igarče raznih nacionalnosti i boje kože.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kada su navijači Atalante vrijeđali Džeku klub je bio kažnjen sa 10.000 eura, a očekuje se i slična kazna ovaj put. S tim da ne treba ni isključiti zatvaranje jedne tribine. 

Rasizam na tribinama je veliki problem u Italiji i nikako ne uspjeva da se iskorijeni. Osim Vlahovića i Džeke, Zlatan Ibrahimović je vrlo često nazivan ciganom od strane protivničkih navijača. 

Top Komentari

Haroldinjo
Jadna majko ono kad ti cigan kaze da si cigan haha
1 2
nakopitam
Vrijedjaju cigane kada vlaha nazivaju njihovim imenom. Zbog toga ih treba kazniti!!!
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi