U tišini i nezapaženo je sinoć Edin Džeko postavio novi rekord turskog fudbala u Evropi
Edin Džeko je dva puta tresao mrežu Spartaka iz Trnave i tako Fener odveo u osminu finala Konferencijske lige. (Foto: EPA)

Majstor ostaje majstor

U tišini i nezapaženo je sinoć Edin Džeko postavio novi rekord turskog fudbala u Evropi

E. Škorić

Velika zvijezda Edin Džeko ponovo je osvojio srca navijača Fenerbahčea svojim golovima koje je jučer postigao u Konferencijskoj ligi.

Fenerbahče je ugostio Spartak iz Trnave i morao je osvojiti sva tri boda kako bi prošao dalje, pa je trener Ismail Kartal, svjestan ozbiljnosti situacije, od prve minute na teren poslao i Edina Džeku, iako iskusnog napadača uglavnom odmara tokom evropskih utakmica kako bi mu bio odmoran i najbolji za važne utakmice turske Superlige.

Kartal je pogodio sa Džekom, koji je protiv Spartaka dao dva gola, a njegov tim slavio sa 4:0 i izborio plasman direktno u osminu finala Konferencijske lige, kao pobjednik grupe, pa će u ponedjeljak saznati s kim će igrati u narednoj rundi.

Završivši utakmicu s dva pogotka, 37-godišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine postao je najstariji igrač koji je dvaput postigao pogodak u utakmici jednog turskog kluba u Evropi.

Kapiten Fenera zaista blista, ima 12 pogodaka u Superligi i sa Maurom Icardijem dijeli prvo mjesto liste strijelaca, a njegov tim se nalazi na vrhu tabele sa istim brojem bodova kao Galatasaray.

Oglasi

Računajući i evropske mečeve, Džeko je ove sezone postigao 16 golova na 21 utakmici, te ima i sedam asistencija. Podsjetimo da je bez odštete stigao ljetos kao slobodan igrač nakon što je napusto Inter.

Oduševio je Tursku i zbog riječi nakon jučerašnje utakmice. Naime, golove je posvetio saigraču Umutu Nayiru i njegovoj supruzi Enfal koji su izgubili bebu u 16. sedmici trudnoće.

"Golovi su u čast Umutove preminule bebe", saopštio je Edin Džeko nakon meča i oduševio je Tursku.

Ovim potezom Džeko je još jednom potvrdio da nije samo veliki igrač, već i da je još bolja osoba. Nekad je fudbal više od igre i to je za njega sinoć bio slučaj.

Oglasi

"Imali smo taj poraz od Nordsjaellanda, no vratili smo se jači. Završili smo prvi u grupi i smatram da smo odradili dobar posao. Igrali smo dobro i sretni smo zbog uspjeha", poručio je Džeko.

Zbog nedavnog napada na sudiju od strane predsjednika Ankaragucua, utakmice Superlige neće se igrati ovog vikenda, ali bi od utorka trebale biti na rasporedu, kada će se nastaviti žestoka trka Fenera i Galate. Fener će gostovati kod Kayserispora 20. decembra, a onda 24. decembra dočekuje Galatasaray, s kojim će 29. decembra odigrati meč Superkupa, što će biti prva šansa za trofej Džeke u novom klubu.

Edin Džeko i ove zime na meti novinara i njihovih špekulacija

Kao i svake zime, tako se i ove Edin Džeko spominje u kontekstu drugih timova. Iako to zvuči skroz nerealno, iz Italije je lansirana vijest o mogućem povratku Dijamanta u Seriju A.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Navodno je Milanu potreban provjeren napadač kako bi pomogao Olivieru Giroudu u ostatku sezone, jer evidentno je da Luka Jović nije taj kalibar, ali teško da bi Fener dozvolio odlazak svog najboljeg strijelca na pola sezone u kojoj se bore za titulu koju čekjau više od 10 godina.

Isto tako je teško očekivati da naš napadač napusti Istanbul gdje uživa trenutno sa porodicom i gdje igra kao u svojim najboljim danima u karijeri.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
klocino nes nikad na euro id krkaj hamburgere upropastijo si nas luksemberg i island su prejaki navicinjite se
2 2
BosanskaSvedska
Nas dijamant
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi