Prilika za osvetu: Edin Džeko je bio prva "žrtva" Pepa Guardiole

Olako ga otpisao

Prilika za osvetu: Edin Džeko je bio prva "žrtva" Pepa Guardiole

Edmir Škorić

Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko ima brojne motive večeras u Istanbulu kada se igra veliko finale Lige prvaka između Intera i Manchester Cityja.

Jasno, osvajanje Lige prvaka je dječački san za sve, pa tako i za Edina. Dijamant nikada prije nije igrao finale Lige prvaka, ali želja mu je da u Istanbulu postane treći bh. nogometaš koji je postao prvak Evrope nakon Hasana Salihamidžića i Elvira Baljića. Prvi je osvojio trofej sa Bayernom 2001. godine, a Baljić je to učinio s Real Madridom godinu dana prije.

Jedan u nizu motiva Edinu može biti i taj što se susreće sa bivšim klubom, u kojem je proveo divne godine i s kojim je osvajao Premier ligu, ali i Pep Guardiola.

Sjajni španski trener je početkom 2016. godine preuzeo Manchester City, a nedugo nakon toga Edin Džeko je potpisao za Romu. Dijamant je bio prvo na posudbi u rimskom klubu, a onda je potpisao ugovor na stalnoj osnovi.

U Italiji je igrao sjajno kada je otišao na posudbu, ali se morao vratiti u City s Guardiolom koji je malo prije imenovan za trenera. Španac je radije kupovao druge napadače drugačijeg profila: Sanea, Gabriela Jesusa pa čak i Nolita.

Oglasi

Džeko nije imao mjesta i na kraju su ga morali prodati, pa je za 11 miliona eura prešao u Romu, a onda je 2021. godine prešao u Inter s kojim sada igra finale Lige prvaka i to upravo protiv Pepa i Cityja.

Edin je igrajući za City ostavio veliki trag na Etihadu. Imao je važnu ulogu u osvajanju titula 2012. i 2014. godine, a na 189 utakmica je postigao 72 gola. Čini se da ga je ipak Pep Guardiola malo potcijenio i da ga je olako otpisao.

Ipak, unatoč svemu, Edin hvali Pepa, a City smatra posebnim klubom, što je i normalno. S druge strane, nema sumnje da je i on godinama stekao status jednog od najboljih igrača u Evropi kojeg mnogi poštuju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prema posljednjim najavama, Edin će biti starter u večerašnjem finalu Lige prvaka, iako je i Romelu Lukaku pružao odlične partije u posljednje vrijeme.

I dok City traži svoj prvi trofej u Ligi prvaka, Inter ih već ima tri, a posljednji je osvojen 2010. godine pod vodstvom Josea Mourinha.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mel_Glupson
Dzeko smrad najveci od svih igrača bosne .. žena mu parazit najveci ... đeko spahic ibricic tri najveća smrada ..
1 3
Drakula
City osvaja. Ali volio bi da ga dzeko zatrese
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi