Sretan rođendan najvećem!

Sretan rođendan najvećem!

E. Ganibegović

Danas svoj 36. rođendan slavi najveći fudbaler kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala, Edin Džeko.

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine i imao je teško djetinjstvo. Preživio je najdužu okupaciju jednog grada još od Drugog svjetskog rata.

[instagram]https://www.instagram.com/p/B99jhYNBTNF/[/instagram]

Klupska karijera

S 10 godina Edin počinje trenirati u FK Željezničar. Relativno kasno, s obzirom na to da dječaci počinju trenirati i sa četiri-pet godina. Ipak, Džeko nije odustajao od svojih ciljeva.

Godine 2003. potpisuje prvi ugovor s FK Željezničar, a dvije godine kasnije odlazi u Češku, u Teplice. Tamo ga je sa sobom poveo Jiri Plišek, češki stručnjak koji ga je trenirao i u Željezničaru.

Edin biva posuđen u filijalu Teplica, Usti nad Labem gdje se zadržao pola sezone i vraćen je u Teplice. Na 45 utakmica za ovaj tim postigao je 16 golova i dodao dvije asistencije, a proglašen je i za najboljeg stranog igrača koji je zaigrao u češkoj Fortuna ligi.

Oglasi

SportMob – Top Facts about Amra Silajdzic, Edin Dzeko's Wife

Novi veliki iskorak u karijeri 2007. godine. Primijetio ga je i doveo u Wolfsburg Felix Magath.

U prvih 11 utakmica postigao je pet golova i biva proglašen za najboljeg igrača polusezone 2007/08., a Wolfsburg je te sezone završio na petom mjestu Bundeslige i izborio nastup u Evropskoj ligi, tadašnjem Kupu UEFA.

Naredne sezone mu se u Wolfsburgu pridružio i reprezentativni kolega, Zvjezdan Misimović. Historijska sezona. Wolfsburg je na krilima trojca Džeko - Misimović - Grafite osvojio prvu i za sada i jedinu titulu Bundeslige. Džeko je s 26 golova bio drugi najbolji strijelac lige, zajedno s partnerom Grafiteom proglašen je kao najefikasniji napadački duo u historiji njemačkog prvenstva, a te sezone je proglašen i za najboljeg igrača lige.

VfL Wolfsburg - njemačko nogometno čudo | Sport | DW | 24.05.2009

Oglasi

Iako je za njega tada vladao veliki interes, prije svih Milana, kluba za koji od djetinjstva navija, Džeko se odlučuje produžiti ugovor s Wolfbusrgom do ljeta 2013. godine.

S Vukovima je te sezone debitovao i u Ligi prvaka, a prvijenac je postigao protiv Manchester Uniteda u porazu od 2:1 na Old Traffordu. Također, s 22 gola sezonu je završio kao najbolji strijelac Bundeslige.

Wolfsburgs Edin Dzeko: Der 40-Millionen-Euro-Mann - Bundesliga - FAZ

U augustu 2010. godine, Džeko postaje najbolji strijelac Wolfsburga u klupskoj historiji s 59 golova na 96 odigranih utakmica, preskočivši Diega Klimowicza koji je postigao 59 golova na 149 utakmica.

Trećeg januara 2011. godine Edin Džeko u tada najvećem izlaznom transferu u historiji Bundeslige, odlazi i potpisuje za Manchester City.

Oglasi

Edin Dzeko discusses Roberto Mancini's influence at Man City - Manchester  Evening News

Debitovao je nakon 12 dana u pobjedi nad Wolverhamptonom od 4:3, a asistirao je za treći gol svog tima.

U Manchester Cityju prošao je sito i rešeto kada su u pitanju treneri. Trenirali su ga Roberto Mancini i Manuel Pellegrini i imao je neodređen status.

Primjera radi, kod Roberta Mancinija je znao na jednoj utakmici postići četiri pogotka (protiv Tottenhama), da bi idući meč proveo na klupi za rezerve.

S Manchester Cityjem je dva puta osvajao titule prvaka Engleske - 2012. i 2014. godine, a osvajao je još i trofeje engleskog FA Cupa, Liga kupa i Superkupa.

Oglasi

Sretan sam i ponosan što sam dio ovog kluba! | DEPO Portal

Ukupno je u dresu Građana nastupio na 189 utakmica na kojima je postigao 72 gola i dodao 39 asistencija.

Godine 2015. uslijedila je jednogodišnja posudba u Romu, koja je godinu kasnije i otkupila njegov ugovor.

Džeko dobio

U klubu iz prijestolnice Italije postao je apsolutna legenda probivši se sa 119 golova na 260 utakmica na treće mjesto najboljih strijelaca u historiji kluba.

Oglasi

S Romom nije osvojio niti jedan trofej, ali je u sezoni 2016/17. bio najbolji strijelac Serije A sa 29 pogodaka i Evropske lige s osam.

U narednoj sezoni na njegovim krilima je Roma stigla čak do polufinala Lige prvaka gdje ih je zaustavio Liverpool. Džeko je postizao golove protiv Shakhtara u osmini finala, Barcelone u četvrtfinalu i Liverpoola u polufinalu i bez dileme je najzaslužniji što je Vučica stigla među četiri najbolja tima u Evropi.

Jedno vrijeme bio je i kapiten Rome u čijem je dresu stigao do nevjerovatnog rekorda - prvi je igrač u historiji koji je postigao po 50 ili više golova u tri od pet najjačih evropskih liga, a taj uspjeh je kasnije uspio napraviti još samo Cristiano Ronaldo.

Edin Dzeko rejoint l'Inter Milan pour deux saisons

Konačno, nakon brojnih špekulacija i nagađanja, u ljeto 2021. godine potpisuje za Inter, Inter koji je u upravo završenoj sezoni s trona skinuo Juventus i osvojio titulu prvaka Italije.

Inter arma su ataque: presentó a Edin Dzeko y Duván Zapata está a la espera  de su llegada | Serie A | GolCaracol

Dijamant je s Interom u igri da odbrani titulu prvaka Italije, u polufinalu su Kupa gdje igraju dvomeč s Milanom (prvi meč završen 0:0), osvojen je Superkup 12. januara, a ispali su iz Lige prvaka od Liverpoola.

Ukupno je Džeko na 38 utakmica ove sezone za Inter postigao 16 golova i dodao devet asistencija.

Inter kisses: the champs pose with the Super Cup trophy | News

Reprezentativna karijera

Edin Džeko je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovao u 2. juna 2007. godine kada je na Koševu pala Turska (3:2) u kvalifikacijama za EURO 2008. godine, a Džeko je na debiju postigao prvijenac i to eurogol.

Četiri dana nakon toga s 1:0 smo slavili protiv Malte, a Džeko je asistirao za pobjedonosni pogodak.

Uslijedile su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a Edin Džeko je pod vodstvom Ćire Blaževića igrao na visokom nivou.

Posebno se izdvaja utakmica protiv Belgije u Genku kada smo slavili s 2:4, Džeko je postigao gol za 0:1 na otvaranju utakmice, a od kultnog komentatora Marjana Mijajlovića dobio je nadimak "Dijamant", koji ga od te noću krasi kroz cijelu karijeru.

Izboren je baraž u kojem smo ispali od Portugala (dva puta po 1:0), a Dijamant nas je nosio i u kvalifikacijama za EURO 2012. godine.

Posebno se pamti ona utakmica 10. kola kvalifikacija kada nam je u Parizu trebala pobjeda protiv Francuske za direktan plasman, Džeko je postigao eurogol u 40. minuti utakmice, no škotski sudac Craig Thomson imao je druge planove, pa je Francuska izjednačila i otiša direktno na EURO, a mi smo ponovo naletjeli na Portugalce i sačekali smo narednu priliku.

I iskoristili smo je. Godine 2013. izboren je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil, Edin Džeko je u paru s Vedadom Ibiševićem bio najefikasniji napadački duo evropskih kvalifikacija, a upravo je Ibiševiću asistirao za gol protiv Litvanije koji nas je odveo na historijski Mundijal.

Tu asistenciju također je na neki način obilježio Marjan Mijajlović koji je naslutio: "Sljedeći put kad Džeko dobije loptu bit će gol." I tako je i bilo.

Tamo smo igrali u grupi s Argentinom, Nigerijom i Iranom. Svi pamtimo još jednu sudijsku krađu i nepravdu koja se dogodila.

Mogli smo do osmine finala, ali Džeku su suci s Novog Zelanda i niko na svijetu osim njih, nekako vidjeli u ofsajdu kada je postigao gol za 1:0, a Nigerija je nakon faula Emenikea nad Spahićem stigla do vodstva i pobijedila taj meč s 1:0.

Ipak, Džeko se u oproštajnom meču upisao u listu strijelaca protiv Irana i slavili smo s 3:1.

Naredni meč igran je u septembru 2014. godine na tuzlanskom Tušnju. U prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna gdje smo slavili s 3:0, Edin Džeko je postao kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i to ostao do dan danas.

Nakon toga, nismo više nastupali na velikim takmičenjima. Dva puta smo bili u baražu za EURO, ispadali smo prvo od Republike Irske, pa od Sjeverne Irske, ali Edin Džeko je nastavio da dominira.

Postao je u martu 2019. prvi igrač u historiji reprezentacije BiH koji je stigao do 100 nastupa u reprezentaciji, a ne treba ni spominjati da je uvjerljivo najbolji strijelac u historiji naše selekcije.

Edin je u reprezentativnoj karijeri zabijao velikim selekcijama poput Španije, Njemačke, Francuske, Italije, Belgije i drugih i to dovoljno govori o kakvoj klasi se radi.

Ukupno je Dijamant na 118 utakmica za reprezentaciju Bosne i Hercegovine do sada postigao 60 golova, a ne sumnjamo da će se te brojke i dalje uvećavati.

Sve navijače Bosne i Hercegovine može da raduje Džekina nedavna izjava da će se na pozive u reprezentaciju odazivati sve dok ga selektori zovu i sve dok može pomoći, a mi mu želimo da 2024. godine u Njemačkoj zaigra s Bosnom i Hercegovinom na Evropskom prvenstvu i tako ostvari i svoju i našu veliku želju, te i na taj način obilježi reprezentativnu karijeru.

Privatni život

Roditelji Edina Džeke su Midhat i Belma, a ima i jednu sestru - Merimu. Godinama je u braku s poznatom bh. manekenkom Amrom Silajdžić s kojom ima i troje djece koje su dobili u Rimu - Unu, Danija i Daliju, a njihovu porodicu zaključuje i Sofia Vicentijević, kćerka Amre iz njenog prvog braka.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Također, Džeko je poliglota - govori osim bosanskog još češki, njemački, engleski i talijanski jezik.

Sretan rođendan najvećem!

Top Komentari

Dzematlija
Vala jest gigant. Tesko da cemo ikad vise imati ovakvog igraca u reprezentaciji. Svjetska klasa.
19 0
Blueboy
Navijam za Milan kako znam za sebe i eto cekamo tu titulu prvaka 11 godina,ali bi volio da Dzeko osvoji sa Interom i tako kompletira svoju kolekciju.Tek kad babuka zavrsi karijeru shvatit cemo koga smo imali iz nase drzave.Sretan rodzendan legedno i da jos dugo igras i da nas jos vise usrecujes sa svojim golovima
12 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi